NCERT Solutions for Class 6 History Chapter 12 – Buildings, Paintings and Books

NCERT Solutions for Class 6 History Chapter 12 Buildings, Paintings and Books (Social Science), contains solutions to various questions in Exercise for Chapter 12. At the end of the Solutions, all the keywords and Notes which are important to understand From Buildings, Paintings and Books Class 6 History, have been explained in a simple and easy to understand manner. We are providing NCERT Solutions for Class 6 all subjects which can be accessed by clicking here.

Download NCERT Solutions for Class 6 History Chapter 12 – Buildings, Paintings and Books

NCERT Solutions for Class 6 History Chapter 12 – Buildings, Paintings and Books– Solutions to Question 1 to Question 4

NCERT Solutions for Class 6 History Chapter 12 Buildings, Paintings and Books image 1




NCERT Solutions for Class 6 History Chapter 12 – Buildings, Paintings and Books– Solutions to Question 4 to Question 7

NCERT Solutions for Class 6 History Chapter 12 Buildings, Paintings and Books image 2

NCERT Solutions for Class 6 History Chapter 12 – Buildings, Paintings and Books– Solutions to Question 8-Definition of Keywords-Stupa, Temple, Epics, Paintings and Puranas.

NCERT Solutions for Class 6 History Chapter 12 Buildings, Paintings and Books image 3




NCERT Solutions for Class 6 History Chapter 12 – Buildings, Paintings and Books Exercises includes – Match the Following, Fill in the blanks and Question/Answers which helps you to understand the topic covered in Buildings, Paintings and Books Class 6 History (Social Science), in a better manner to help you to score good marks in your examinations.

NCERT Solutions for Class 6 History Chapter 12 – Buildings, Paintings and Books – NCERT Exercises

Question 1:-

Match the following

question 1

Answer 1:-

answer 1

Question 2:-

Fill in the blanks

1.__________ was a great astronomer.

2.Stories about Gods and Goddesses are found in the_________.

3.___________ is recognized as the author of Sanskrit Ramayana.

4._________ and________ are the two Tamil epics.

Answer 2:-

1.Aryabhatta

2.Puranas

3.Valmiki

4. Silapadikaram, Manimekalai




Question 3:-

Make a list of chapters in which you find mention of metal working. What are the metal objects mentioned or shown in those chapters?

Answer 3:-

  • There were several chapters that mentioned metal working. The chapters include chapter 4,7,8 and 12. However, the purposes of metal change.
  • Dancing girl in Harappa
  • Axes and sickles for farming used from iron age
  • The iron pillar in Delhi

Question 4:-

Read the story on page 130. In what ways is the monkey king similar to or different from the kings you read about in chapters 6 and 11?

Answer 4:-

The kings worked for the welfare of the subjects in general. However, the monkey king worked selflessly for his subjects and sacrificed his life for them. The king of Varanasi on the other hand wanted to satisfy his sense of taste by feeding on the mangoes and was selfish.

Question 5:-

Find out more and tell a story from the epics.

Answer 5:-

Stories from the epics that are most popular can be described and written here, cues are given below

  • The story of Sita’s abduction
  • The Laxman Rekha and the golden deer that appear
  • The story of Jatayu and how he tells the direction into which sita was abducted

Question 6:-

List some steps that can be taken to make buildings and monuments more accessible to differently abled people.

Answer 6:-

The following are some steps for making buildings more accessible for differently abled people-

  • Availability of ramps and wheelchairs
  • Guidebook in braille
  • Creation of tactile paths

More can be done to increase the accessibility but these primary issues need to be catered to.

Question 7:-

Try and list as many uses of paper as you can.

Answer 7:-

  • Paper is used for writing purposes
  • It is used in arts and crafts
  • It is also used in packaging industry as brown hard paper
  • It is used in publishing houses for book printing etc

Question 8:-

If you could visit any one place described in the chapter, which would you choose and why?

Answer 8:-

One can choose to visit the Sanchi stupa. It is amongst the oldest standing stupas with elaborately carved gateways with additional stupas. The relics of Buddha lie beneath the dome. Moreover, the Stupa is a neglected piece of the past and requires conservation efforts.




Topics Covered in Chapter 12 – Buildings, Paintings and Books Class 6 History (Social Science)

  • The iron pillar
  • Buildings in brick and stone
  • How were stupas and temples built?
  • Painting
  • The world of books
  • Recording and preserving old stories
  • Stories told by ordinary people
  • The story of the monkey king
  • Writing books on science

Important Terms Relevant for NCERT Solutions for Class 6 History Chapter 12 – Buildings, Paintings and Books :

Stupa – A stupa is a mound under which lies the relics associated to Buddha.

Temple – A temple is a place of worship amongst the Hindus. In the period of study, temples added new features like garbhagriha and shikhara.

Epics – Epics are long poems in classical languages that narrate stories of heroes. For example, the Mahabharata and Ramayana.

Paintings – Paintings are pictorial depiction using different mediums on different surfaces. The wall paintings of Ajanta is an example.

Puranas – Puranas were the collection of stories from the Vedas that were simplified for masses. Puranas mean old

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Leave a Comment