NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 13 – Why Do We Fall Ill

NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 13 – Why Do We Fall Ill, contains solutions to various questions in Exercises for Chapter 13. Why Do We Fall Ill Class 9 NCERT Solutions have been explained in a simple and easy to understand manner. We are providing NCERT Solutions for Class 9 all subjects which can be accessed by clicking here.

Download NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 13 – Why Do We Fall Ill

NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 13 Why Do We Fall Ill image 1




NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 13 Why Do We Fall Ill image 2 NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 13 Why Do We Fall Ill image 3




NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 13 Why Do We Fall Ill image 4 NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 13 Why Do We Fall Ill image 5




NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 13 – Why Do We Fall Ill – NCERT Exercises

NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 13 – Why Do We Fall Ill, Exercises includes all in text and exercise solved questions which helps you to understand the topic covered in Chapter 13 Why Do We Fall Ill, in a better manner to help you to score good marks in your examinations.

NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 13 – Why Do We Fall Ill – Intext Questions: Page No. 178

1. State any two conditions essential for good health.

Answer.

Two conditions essential for good health are:

i. Availability of sufficient and nutritious food.
ii. Better sanitation and clean surroundings.

2. State any two conditions essential for being disease-free.

Answer.

Conditions essential for being disease-free are:

i. Taking balanced diet.
ii. Maintaining personal and public hygiene.

3. Are the conditions essential for maintain good health and personal hygiene same or different? Why?

Answer.

Conditions essential for maintain good health and personal hygiene are not the same but inter-connected. Being disease-free indicates absence of any disease while good health means complete physical, mental and social well-being.

NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 13 – Why Do We Fall Ill – Intext Questions – Page No. 180

1. List any three reasons, why do you think you are sick and ought to see a doctor. If one of these symptoms was present, would you still go to doctor? Why or why not?

Answer.

Three reasons due to which we think we are sick are:

i. Cough, cold and high fever.
ii. Headache
iii. Having diarrhoea

It is advisable to go to doctor even if one of these symptoms are present, to diagnose the disease. Prolonged illness may cause damage to the body.




2. In which of the following case do you think the long term effects on your health are likely to be most unpleasant?

i) If you get jaundice
ii) If you get lice
iii) If you get acne

Answer.

Lice and acne will not cause long-lasting effects on our body. But in case of jaundice, there will be several long-term effects like:

i. High temperature, headache and joint pain
ii. Feeling of nausea and vomiting

It is because jaundice affects one of the vital organs of our body i.e. liver and is a chronic disease.

Page No. 187

1. Why are we normally advised to take bland and nourishing food when we are sick?

Answer.

In case of illness, the normal functions of our body get disturbed and immune system is weakened. In case of illness, the normal functions of our body get disturbed and immune system is weakened. So, a nourishing food is required which is easily digestible and contains all the nutrients. So, we normally advised to take bland and nourishing food when we are sick.

2. What are the different means by which infectious diseases spread?

Answer.

Infectious diseases spread by following means:

  1. Through air – When an infected person sneezes or coughs, droplets containing germs are released and can enter into the body of a healthy person.
  2. Through water – If the excreta of infected individuals having gut diseases is released in water and this water is used by other people, they will also get infected.
  3. Through sexual contact – Some diseases like AIDS and Syphilis spread through sexual contact.
  4. Through vectors – Some organisms act as vectors and carry diseases.

3. What precautions can you take in your school to reduce the incidence of infectious diseases?

Answer.

To prevent the incidence of infectious diseases, following precautions should be taken:

i. Avoid contact with students suffering from cough, cold, flu etc
ii. By maintaining cleanliness to protect against flies and mosquitoes.
iii. By checking the availability of clean drinking water.
iv. Washing our hands before having lunch.

4. What are the immunisation programs available at the nearest health centre in your locality? Which of these diseases are the major health problems in your area?

Answer.

The following immunisation programs are available at the nearest health centre in our locality.

i. Immunisation for infants: DPT(Diphtheria, Pertusis and Tetanus), BCG, polio and measles
ii. Immunisation for children: Typhoid and small pox
iii. Immunisation for pregnant women: Tetanus and Hepatitis-B

Diseases like typhoid, tetanus measles, etc are the major health problems in our locality.

NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 13 – Why Do We Fall Ill – NCERT Exercise – Page No. 188

1. How many times did you fall ill in the last one year? What were the illnesses?

i. Think of one change that you can make in your habits in order to avoid any/most of the illnesses?
ii. Think of one change you would wish for your surroundings in order to avoid any/most of the illnesses?

Answer.

I fell ill twice in the last year. The diseases which I suffered were diarrhoea and dengue fever.

i. The changes I will make in my habits are as follows:

  • I will drink clean and pure water and wash my hands before eating anything.
  • I will keep my surroundings clean.

ii. Change I would wish for my surroundings:

I will make sure that pure drinking water is available in my locality to prevent the spread the infectious diseases.




2. A doctor/ nurse/ health-worker is exposed to more sick people than others in the community. Find out how does she or he avoid getting sick herself /himself.

Answer.

A doctor/ nurse/ health-worker takes following precautions to avoid getting sick:

i. Wear masks while diagnosing mouth or chest infections.
ii. Clean their hands and wear gloves properly.
iii. Get immunization done against all infectious diseases.
iv. Take balanced diet.
v. Keep work place sterilized by using phenyl etc.

3. Conduct a survey in your neighbourhood to find out what the three most common diseases are. Suggest three steps that could be taken by your local authorities to bring down the incidence of these diseases.

Answer:

After conducting the survey, I found that the diseases most common in our locality are:

i. Malaria
ii. Typhoid
iii. Cholera

Steps that should be taken by local authorities are as follows:

i. Do not allow collection of water anywhere because it serves as breeding ground for disease-carrying insects.
ii. Proper sanitation and disposal of faecal matter.
iii. Immunisation at regular intervals.

4. A baby is not able to tell his/her caretakers that she/he is sick. What would help us to find out

i. That the baby is sick?
ii. What is the sickness?

Answer:

i. Behavioral changes that help in finding that the baby is sick are:

  • Continuous crying
  • Improper intake of food
  • Frequent mood changes

ii. Sickness is determined by the signs/symptoms of the disease which include:

  • Loose motions and stomach pain indicate diarrhoea
  • Redness of eyes indicate eye flu
  • Pale skin, yellow urine indicate jaundice.

5. Under which of the following conditions is a person most likely to fall sick?
(a) When she is recovering from malaria.
(b) When she has recovered from malaria and is taking care of someone suffering from chicken-pox.
(c) When she is on a four-day fast after recovering from malaria and is taking care of someone suffering from chicken-pox.
Why?

Answer: 

In condition (c), she is most likely to fall sick. This is because

  • Due to malaria, her body becomes weak and is losing fluids. In this condition, if she takes four-day fast, she will become weaker and might not recover from malaria.
  • Her immune system is already weak due to malaria. If she will take care of someone suffering from chicken-pox, there is a high risk that she may also suffer from the disease.

6. Under which of the following conditions are you most likely to fall sick?

i. When you are taking examination?
ii. When you have travelled by bus or train for two days?
iii. When your friend is suffering from measles?

Answer.

In condition (iii), the chances of falling sick are maximum. This is because measles is an infectious viral disease and spreads through nasal or throat discharge. Being in contact with a friend suffering from measles can cause transmission of the disease.




Topics Covered in Why Do We Fall Ill Class 9 Science

  1. Health and its failure
    • The significance of ‘Health’
    • Personal and community issues both matter for health
    • The distinction between healthy and disease-free
  2. Diseases and its causes
    • What does diseases look like?
    • Acute and chronic diseases
    • Chronic diseases and poor health
    • Causes of diseases
    • Infectious and non-infectious diseases
  3. Infectious diseases
    • Infectious agents
    • Means of spread
    • Organ-specific and tissue-specific manifestations
    • Principles of treatment
    • Principles of prevention
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Leave a Comment