NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 14

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 14 – Sources of Energy, contains solutions to various questions in Exercises for Chapter 14. Sources of Energy Class 10 NCERT Solutions have been explained in a simple and easy to understand manner. We are providing NCERT Solutions for Class 10 all subjects which can be accessed by clicking here.

Download NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 14 – Sources of Energy

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 14 image 1




NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 14 image 2 NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 14 image 3




NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 14 image 4 NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 14 image 5 NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 14 image 6




NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 14 image 7

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 14 – Sources of Energy – NCERT Exercises

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 14 – Sources of Energy, Exercises includes all in text and exercise solved questions which helps you to understand the topic covered in Chapter 14 Sources of Energy Class 10, in a better manner to help you to score good marks in your examinations.

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 14 – Intext Questions – Page 243

1. What is a good source of energy?

Answer:

A source of energy can be considered as a good source of energy when it is economical, easily available and accessible, does not produce pollution, is efficient and is easy to store and distribute.

2. What is a good fuel?

Answer:

A fuel is considered good when it produces large amount of heat on burning, less smoke and is easily available for usage.

3. If you could use any source of energy for heating your food, which one would you use and why?

Answer:

I would use natural gas for heating my food because it is easily available, is environment friendly, and even after being highly inflammable, it is easy to store, transport and control.

Intext Questions – Page 248

1. What are the disadvantages of fossil fuels?

Answer:

The various disadvantages of fossil fuels are:

  • They are exhaustible.
  • They produce a lot of smoke and green house gases which results in air pollution and global warming.
  • They release oxides of carbon, nitrogen, and sulphur that pollute environment in various ways such as acid rain.

2. Why are we looking at alternate sources of energy?

Answer:

The fossil fuels are exhaustible in nature. They are non-renewable sources of energy and once exhausted, cannot be replenished. Also, use of fossil fuels causes a lot of pollution to the environment. So, its better to switch to cleaner options like solar power.

3. How has the traditional use of wind and water energy been modified for our convenience?

Answer:

Traditionally, wind energy was used to do mechanical wok like pulling and lifting. In modern times, the kinetic energy of the wind is converted into electrical energy by the rotatory motion of blades which turn the turbine of an electric generator to produce electricity.

Similarly, earlier the waterfalls were used as a source of potential energy which was converted to electricity with the help of turbines. To meet the energy needs in modern times, water dams are constructed to trap the potential energy of water to convert it into electricity.




Intext Questions – Page 253

1. What kind of mirror – concave, convex or plain – would be best suited for use in a solar cooker? Why?

Answer:

For the solar cooker to work, a lot of heat needs to be concentrated at one point. This can be done with the help of a concave mirror. It will reflect the light rays and focus the sunlight at one point.

2. What are the limitations of the energy that can be obtained from the oceans?

Answer:

We can obtain wave, tidal, and ocean thermal energy from oceans. However, it has the following limitations:

  • The tidal energy is highly dependent on the positioning of the Earth, the Sun, and the moon.
  • Very strong waves are required to tap into wave energy.
  • High dams are required to obtain electrical energy from tidal energy.
  • To trap the ocean thermal energy, there should be a temperature difference of more than 20°C between hot surface water and the cold water at a particular depth.

3. What is geothermal energy?

Answer:

The heat energy obtained from Earth is called as geothermal energy. Due to geological changes, molten rocks formed in the deeper hot regions of earth’s crust are pushed upward and trapped in certain regions called ‘hot spots’. When underground water comes in contact with these hot spots, steam is generated. Hot water from that region finds outlets at the surface known as hot springs. The steam trapped in rocks in this process is routed through a pipe to a turbine and is used to generate electricity.

4. What are the advantages of nuclear energy?

Answer:

There are following advantages of nuclear energy:

  • A large amount of energy is produces per unit mass.
  • Does not produce much pollutants.
  • Fission of 1 atom of uranium produces 10 million times the energy that is obtained by burning 1 atom of carbon. Hence, it is extremely efficient as compared to fossil fuels.

Intext Questions – Page 253

1. Can any source of energy be pollution-free? Why or why not?

Answer:

No. None of the sources of energy are pollution free. Clean energy sources like solar power and nuclear power may not pollute the environment in conventional ways, but their by products are considered extremely harmful.  For example, the materials used in making of solar cells can be toxic to the environment. Similarly, the by-products obtained in nuclear fission emit high radiation and must be disposed carefully.

2. Hydrogen has been used as a rocket fuel. Would you consider it a cleaner fuel than CNG? Why or why not?

Answer:

CNGs contain hydrocarbons. Because of presence of carbon molecules, they produce pollutants. Hydrogen undergoes complete combustion and does not produce any pollutants. Hence, hydrogen is used as a rocket fuel and is cleaner than CNG.

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 14 – Intext Questions – Page 254

1. Name two energy sources that you would consider to be renewable. Give reasons for your choices.

Answer:

Sun and wind are two energy sources that are considered to be renewable. Solar energy is obtained from sun and wind energy from wind. They can be considered as renewable sources of energy because they are abundant in nature, can last for billions of years, and are easily available for usage.

2. Give the names of two energy sources that you would consider to be exhaustible. Give reasons for your choices.

Answer:

Two energy sources that are exhaustible are:

  • Petroleum: Petroleum is obtained from the dead remains of the aquatic plants and animals that remained buried for years. Industrialization and modernization has increased the demand for petrol and related products and it cannot be replenished.
  • Wood: Wood is obtained from forest. Because of rapid deforestation, obtaining wood has become very difficult.

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 14 – NCERT Exercise – Page 254

1. A solar water heater cannot be used to get hot water on

(a) a sunny day
(b) a cloudy day
(c) a hot day
(d) a windy day.

Answer:

(b) a cloudy day; sun is hidden behind clouds and enough sun rays do not reach the heater.




2. Which of the following is not an example of a bio-mass energy source? (a) wood (b) gobar-gas (c) nuclear energy (d) coal

Answer:

(c ) Nuclear energy; obtained from fission and fusion of uranium atoms.

3. Most of the sources of energy we use represent stored solar energy. Which of the following is not ultimately derived from the Sun’s energy? (a) geothermal energy (b) wind energy (c) nuclear energy (d) bio-mass.

Answer:

( c) nuclear energy; obtained from fission and fusion of uranium atoms. Can happen in the absence of light.

4. Compare and contrast fossil fuels and the Sun as direct sources of energy.

Answer:

5. Compare and contrast bio-mass and hydro electricity as sources of energy.

Answer:

Both bio-mass and hydro electricity are renewable sources of energy.

Bio-mass energy is obtained from the dead plants and animals.

Hydro electricity is obtained by converting potential energy of water into electrical energy.

6. What are the limitations of extracting energy from— (a) the wind? (b) waves? (c) tides?

Answer:

The limitations of extracting energy from:

(a) The wind is that the windmills requires a speed more than 15 km/h to generate electricity. In absence of such conditions, no electricity will be produced.

(b) Waves is that energy from waves can be extracted only when the waves are very strong.

(c) Tides is that it is highly dependent on the positions of the earth, the sun and, the moon. They should be aligned properly to obtain strong tides.

7. On what basis would you classify energy sources as (a) renewable and non-renewable? (b) exhaustible and inexhaustible? Are the options given in (a) and (b) the same?

Answer:

(a) An energy source is said to be renewable when it can be easily replenished. Solar and wind energy are renewable energy sources. Energy sources such as coals and petroleum are exhaustible and can not be replenished. Such sources are called non-renewable.

(b) Energy sources that deplete with time and will be used up in a few hundred years are called as exhaustible sources of energy. Fossil fuels are examples of such sources. Energy sources like the sun and the wind will not deplete with time and are abundant in nature. These are inexhaustible resources.

Yes, both (a) and (b) are same.

8. What are the qualities of an ideal source of energy?

Answer:

A source of energy can be considered as an ideal source of energy when it is economical, easily available and accessible, does not produce pollution, is efficient, and is easy to store and distribute.

9. What are the advantages and disadvantages of using a solar cooker? Are there places where solar cookers would have limited utility?

Answer:

Solar cookers obtain heat from the sun. They are eco-friendly and efficient. However, a solar cooker can not be used on a cloudy day.

Yes, places with limited supply of sunlight and are cloudy for most of the year will have limited utility for solar cookers.

10. What are the environmental consequences of the increasing demand for energy? What steps would you suggest to reduce energy consumption?

Answer:

Because of increasing demand of energy, the fossil fuels are being used rapidly as they are the easiest to access. Due to high usage of fossil fuels, a lot of pollutants such as smoke and greenhouse gases are released in the environment which leads to air pollution and global warming.

We can reduce energy consumption by avoiding the wastage of energy by using lesser number of vehicles, reducing usage of electronic items, etc. We can also adopt alternative cleaner methods of energy production.




Topics Covered in Sources of Energy Class 10 Science

  • Good Source of Energy
  • Conventional Sources of Energy
  • Conventional Sources
  • Non-conventional Sources of energy
  • Geothermal Energy
  • Nuclear Energy
  • Environmental Consequences
  • Renewable and Non-renewable Sources
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Leave a Comment