NCERT Solutions for Class 10 Civics Chapter 3 – Democracy and Diversity

NCERT Solutions for Class 10 Civics Chapter 3 – Democracy and Diversity (Social Science), contains solutions to various questions in Exercise for Chapter 3.  At the end of the Solutions, all the keywords which are important to understand Chapter 3 Democracy and Diversity Class 10 Civics, have been explained in a simple and easy to understand manner. We are providing NCERT Solutions for Class 10 all subjects which can be accessed by clicking here.

Download NCERT Solutions for Class 10 Civics Chapter 3 – Democracy and Diversity

NCERT Solutions for Class 10 Civics Chapter 3 Democracy and Diversity image 1




NCERT Solutions for Class 10 Civics Chapter 3 Democracy and Diversity image 2 NCERT Solutions for Class 10 Civics Chapter 3 Democracy and Diversity image 3




NCERT Solutions for Class 10 Civics Chapter 3 Democracy and Diversity image 4

NCERT Solutions for Class 10 Civics Chapter 3 – Democracy and Diversity Exercises includes Question/Answers which helps you to understand the topic covered in Democracy and Diversity Class 10 Civics (Social Science), in a better manner to help you to score good marks in your examinations.

NCERT Solutions for Class 10 Civics Chapter 3 – Democracy and Diversity – NCERT Exercises

Question 1:

Discuss three factors that determine the outcomes of politics of social divisions.

Answer 1:

There are mainly three factors or determinants that are crucial for deciding the outcomes of politics of social divisions. They are as follows:

  • Firstly, it depends on the factor that how people visualize their own identities i.e. whether they spot their identities as singular and exclusive or multiple and complementary with their national or any other common identities. As the more number of people believe in a common identity the better it is for the society as people will live in harmony and peace and would compromise and adjust with other social groups and respect even the different identities.
  • Secondly, it also depends on the factor that how political leaders raise the demands of their community as they are public figures and hold the maximum responsibility for people’s actions and reactions. If they raise concerns that are at par with the cross-cutting system and in no way try to discriminate the other social groups, then a state of peace can be maintained.
  • Thirdly, it also depends on the reaction of the government to the demands of different groups as can be concluded from the case of Belgium and Sri Lanka where one hand Belgium government successfully controlled the demands and made provisions for both the majority and the minority, on the other hand, Sri Lankan government’s decision and policies led to a civil war.




Question 2:

When does a social difference become a social division?

Answer 2:

Social difference and social division even though seem similar are two different concepts where on one hand social difference leads to some basic differences among two social groups based on the accident of birth or choices, social division, on the other hand, actually leads to discrimination.

Question 3:

How do social divisions affect politics? Give two examples.

Answer 3:

Political parties play a very crucial role I case of social divisions as at the end of the day, they are the ones responsible for providing knowledge to the common mass and put forward the demands of the public to the higher authorities. Example in Northern Ireland owing to the demands of the political parties a severe clash and conflict like the situation was created in the country. Also, in case of Yugoslavia owing to the demands of the political parties based on religion and ethnic reasons the nation got divided into 6 different countries.

Question 4:

__________ social differences create possibilities of deep social divisions and tensions. _________ social differences do not usually lead to conflicts.

Answer 4:

Overlapping, Cross-Cutting

Question 5:

In dealing with social divisions which one of the following statements is NOT correct about democracy?

(a) Due to political competition in a democracy, social divisions get reflected in politics.

(b) In a democracy, communities can peacefully voice their grievances.

(c) Democracy is the best way to accommodate social diversity.

(d) Democracy always leads to the disintegration of society based on social divisions.

Answer 5:

Option (d) seems to be the right choice for the above case.

Question 6:

Consider the following three statements.

A. Social divisions take place when social differences overlap.

B. It is possible that a person can have multiple identities.

C. Social divisions exist in only big countries like India.

Which of the statements is/are correct?

(a) A, B and C

(b) A and B

(c) B and C

(d) Only C

Answer 6:

Option (b) seems to be the correct choice.




Question 7:

Arrange the following statements in a logical sequence and select the right answers by using the code given below.

A. But all political expressions of social divisions need not be always dangerous.

B. Social divisions of one kind or the other exist in most countries.

C. Parties try to win political support by appealing to social divisions.

D. Some social differences may result in social divisions.

(a) D, B, C, A

(b) D, B, A, C

(c) D, A, C, B

(d) A, B, C, D

Answer 7:

Option (a) seems to be the logical sequence for the above set of statements.

Question 8:

Among the following, which country suffered disintegration due to political fights based on religious and ethnic identities?

(a) Belgium

(b) India

(c) Yugoslavia

(d) Netherlands

Answer 8:

Among the above options, option (b) i.e. Yugoslavia suffered disintegration due to political fights based on religious and ethnic identities.

Question 9:

Read the following passage from a famous speech by Martin Luther King Jr. in 1963. Which social division is he talking about? What are his aspirations and anxieties? Do you see a relationship between this speech and the incident in Mexico Olympics mentioned in this chapter?

“I have a dream that my four little children will one day live in a nation where they will not be judged by the colour of their skin but by the content of their character. Let freedom ring. And when this happens, and when we allow freedom ring—when we let it ring from every village and every hamlet, from every state and every city, we will be able to speed up that day when all of God’s children—black men and white men, Jews and Gentiles, Protestants and Catholics—will be able to join hands and sing in the words of the old Negro spiritual: ‘Free at last! Free at last! Thank God Almighty, we are free at last!’ I have a dream that one day this nation will rise and live out the true meaning of its creed: ‘We hold these truths to be self-evident: that all men are created equal’.”

Answer 9:

In the above speech given by Martin Luther King Junior, he tries to address the issue of racial discrimination practiced in America where blacks were treated as inferior compared to the Whites and were subjected to harsh and differential treatment in every sphere. He with his words tried to create awareness and demanded a nation free of any sort of discrimination based on skin colour. He demanded real freedom where people live in peace and harmony with each other and does not practice discrimination.

There is a relationship between the speech and incident of Mexico Olympics as both the athletes as well as Martin Luther King Junior stood up and raised their voices against racial discrimination.




Topics Covered in Chapter 3 – Democracy and Diversity Class 10 Civics (Social Science)

  • A Story from Mexico Olympics
  • Differences, similarities, divisions
  • Politics of social divisions

Important Terms Relevant for NCERT Solutions for Class 10 Civics Chapter 3 – Democracy and Diversity

African Americans: The term mainly refers to the group of people whose ancestors were mainly brought as slaves from Africa to America during the seventh and eighteenth centuries.

Migrant: Migration is a process where a person travels from one place to another for some particular purpose and carries with himself his native culture, language etc. This person who performs migration is known as a Migrant.

Racial Discrimination: When a particular group of people are treated as inferior compared to others owing to their colour of skin then it is termed as racial discrimination.

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Leave a Comment