NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 7– Weather Climate and Adaptations of Animals to Climate

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 7 Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate, contains solutions to various questions in Exercise for Chapter 7.  At the end of the Solutions, all the keywords and Notes which are important to understand Science Chapter 7 Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate, have been explained in a simple and easy to understand manner. We are providing NCERT Solutions for Class 7 all subjects which can be accessed by clicking here.

Download NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 7– Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 7- Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate– Solutions to Question 1 to Question 4

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 7 image 1




NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 7- Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate– Solutions to Question 4 to Question 6

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 7 image 2

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 7- Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate– Solutions to Question 7 to Question 10

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 7 image 3




NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 7- Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate– Solutions to Question 10 to Question 12

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 7 image 4

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 7- Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate–Adaptation, Climate, Elements of weather, Humidity, Maximum Temperature, Migration, Minimum Temperature, Polar region, Tropical rainforest, Tropical region and Weather.

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 7 image 5

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 7- Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate, Exercises includes – Questions/ Answers,  Fill in the blanks and MCQ’S which helps you to understand the topic covered in the Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate, in a better manner to help you to score good marks in your examinations.




NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 7- Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate– NCERT Exercises

Question 1:-

Name the elements that determine the weather of a place.

 Answer 1:-

The weather of a place is determined by the following elements –

  • Temperature
  • Humidity
  • Rainfall
  • Wind speed

Question 2:-

When are the maximum and minimum temperatures likely to occur during the day?

 Answer 2:-

During a day, maximum temperature is recorded in the afternoon and minimum temperature is recorded in the early morning.

Question 3:-

Fill in the blanks:

(i)The average weather taken over a long time is called _____.

(ii)A place receives very little rainfall and the temperature is high throughout the year, the climate of that place will be ______ and ______ .

(iii)The two regions of the earth with extreme climatic conditions are ______ and______.

Answer 3:-

(i)The average weather taken over a long time is called climate.

(ii)A place receives very little rainfall and the temperature is high throughout the year, the climate of that place will be hot and dry.

(iii)The two regions of the earth with extreme climatic conditions are polar and tropical.

Question 4:-

Indicate the type of climate of the following areas:

(a)Jammu and Kashmir: _________

(b)Kerala: __________

(c)Rajasthan: _________

(d)North-east India: _________

Answer 4:-

(a) Moderately hot and moderately wet

(b) Hot and wet

(c) Hot and dry

(d) Wet




Question 5:-

Which of the two changes frequently, weather or climate?

Answer 5:-

Since it is the day to day condition of atmosphere,weather changes frequently, whereas climate remains constant as it is the average weather pattern taken over a long time.

Question 6:-

Following are some of the characteristics of animals:

(i) Diets heavy on fruits
(ii) White fur
(iii) Need to migrate
(iv) Loud voice
(v) Sticky pads on feet
(vi) Layer of fat under skin
(vii) Wide and large paws
(viii) Bright colours
(ix) Strong tails
(x) Long and large beak

For each characteristic indicate whether it is adaptation for tropical rainforests or polar regions. Do you think that some of these characteristics can be adapted for both regions?

Answer 6:-

(i) Tropical rainforest
(ii) Polar regions
(iii) Polar regions
(iv) Tropical rainforest
(v) Tropical rainforest
(vi) Polar regions
(vii) Polar regions
(viii) Tropical rainforest
(ix) Tropical rainforest
(x) Tropical rainforest

Question 7:-

The tropical rainforest has a large population of animals. Explain why it is so.

Answer7:-

Tropical rainforests have a large population of animals because of its favourable climatic conditions. Since tropical regions are located near the equator, they have warm climate and plenty of rainfall. These features help the animal population to expand.

Question 8:-

Explain, with examples, why we find animals of certain kind living in particular climatic conditions.

Answer 8:-

We find animals of certain kind living in particular climatic conditions because animals are adapted to survive in the conditions they live. The animals living in polar regions have the ability to survive in extremely cold climate whereas those living in tropical rainforests can survive in hot and humid climate. If these animals switch places i.e. polar animals start to live in tropical regions or vice versa, neither of them would be able to survive because their bodies are adapted to live in their natural habitat.

Question 9:-

How do elephants living in the tropical rainforest adapt itself ?

Answer 9:-

Elephant is an animal which has adapted to the conditions of tropical rainforest in brilliant ways-

  • The trunk of an elephant is used as nose because of which it has a strong sense of smell. It also helps the elephant by lifting things in forest.
  • The teeth of an elephant are modified in tusks which are used by it to tear barks of trees, its food.
  • The large ears of elephants help to keep them cool during hot and humid days of forest. They also provide strong hearing sense to the elephant.

 Choose the correct option which answers the following question:

Question 10:-

A carnivore with stripes on its body moves very fast while catching its prey. It is likely to be found in-

(i) polar regions
(ii) deserts
(iii) oceans
(iv) tropical rainforests

Answer 10:-

(iv) Tropical rainforests

Question 11:-

Which features adapt polar bears to live in extremely cold climate?

(i)A white fur, fat below skin, keen sense of smell.
(ii)Thin skin, large eyes, a white fur.
(iii)A long tail, strong claws, white large paws.
(iv)White body, paws for swimming, gills for respiration

Answer 11:-

(i) A white fur, fat below skin, keen sense of smell.

Question 12:-

Which option best describes a tropical region?

(i) hot and humid
(ii) moderate temperature, heavy rainfall
(iii) cold and humid
(iv) hot and dry

Answer 12:-

(i) Hot and humid

Topics Covered in Chapter 7- Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate Class 7 Science:-

  • Weather
  • Climate
  • Climate and Adaptation




Important Terms Relevant to understand NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 7- Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate: –

Adaptation: The presence of specific features and habits, which enable a plant or an animal to live in a particular habitat, is called adaptation.

Climate:Climate is the average weather conditions of a place that have been recorded for a long time like 25 years.

Elements of weather: Factors like temperature, humidity, wind speed and rainfall are called elements of weather.

Humidity: Humidity is the measure of the amount of water vapour present in the atmosphere.

Maximum temperature: The highest temperature to be recorded during a specific period of time is called maximum temperature. Generally, the maximum temperature in a day is recorded in the afternoon.

Migration: Migration refers to the seasonal movement of animals from one place to another to protect themselves from harsh climate.

Minimum temperature: The lowest temperature to be recorded during a specific period of time is called minimum temperature. Generally, the minimum temperature in a day is recorded early in the morning.

Polar region: The regions around the poles are called polar regions. These areas have extremely cold climate and are covered with snow throughout the year. The animals living in such areas have special features that help them survive in such harsh climate.

 Tropical rainforests: These forests are located in the tropical regions and have hot climate with plenty of rainfall throughout the year. These forests support a wide variety of biodiversity due to their favourable climatic conditions.

Tropical region: The area around the equator characterised by high temperatures and rainfall is called tropical region. These regions contain tropical rainforests which are home to a large variety of flora and fauna.

Weather: Weather refers to the day to day condition of atmosphere of a place depending on factors such as temperature, humidity, rainfall and wind speed.

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Leave a Comment