NCERT Solutions For Class 7 Science Chapter 4 – Heat

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 4 – Heat, contains solutions to various questions in Exercise for Chapter 4.  At the end of the Solutions, all the keywords and Notes which are important to understand NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 4- Heat, have been explained in a simple and easy to understand manner. We are providing NCERT Solutions for Class 7 all subjects which can be accessed by clicking here.

NCERT Solutions For Class 7 Science Chapter 4 – Heat – Video Explanation

Download NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 4 – Heat

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 4– Heat – Solutions to Question 1 to Question 3

NCERT Solutions For Class 7 Science Chapter 4 image 1




NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 4 – Heat – Solutions to Question 4 to Question 6

NCERT Solutions For Class 7 Science Chapter 4 image 2

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 4– Heat – Solutions to Question 6 to Question 8

NCERT Solutions For Class 7 Science Chapter 4 image 3

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 4  – Heat – Solutions to Question 8 to Question 11

NCERT Solutions For Class 7 Science Chapter 4 image 4




NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 4 – Heat – Definition of the Keywords –Celsius scale, Conduction, Conductor, Convection, Insulator, Land Breeze, Radiation, Seabreeze, Temperature and Thermometer.

NCERT Solutions For Class 7 Science Chapter 4 image 5

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 4 – Heat, Exercises includes – Questions/ Answers,  Fill in the blanks, True or False and Match the Column, MCQs which helps you to understand the topic covered in the Heat, in a better manner to help you to score good marks in your examinations.

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 4  – Heat – NCERT Exercises

Question 1:-

State similarities and differences between the laboratory thermometer and the clinical thermometer.

 Answer 1:-

Similarities –

  • Both the thermometers measure temperature in Celsius.
  • Both the thermometers have mercury inside them to measure temperatures
  • Both the thermometers have same structure and are made up of same materials.

Differences –

  • The clinical thermometer is used to measure body temperature that is why its range is from 350C to 420 But the laboratory thermometer is used to measure high temperatures so, its range is from -100C to 1100C.
  • The clinical thermometer has a kink near its bulb but a laboratory thermometer does not have a kink.




Question 2:-

Give two examples each of conductors and insulators of heat.

 Answer 2:-

Conductors – Stainless steel, Iron

Insulators – Plastic, Wood

Question 3:-

Fill in the blanks :

(a)The hotness of an object is determined by its __________.

(b)Temperature of boiling water cannot be measured by a _____________ thermometer.

(c)Temperature is measured in degree ______________.

(d)No medium is required for transfer of heat by the process of __________.

(e)A cold steel spoon is dipped in a cup of hot milk. Heat is transferred to its other end by the process of ______________.

(f)Clothes of ______________ colours absorb more heat better than clothes of light colours.

Answer 3:-

(a)The hotness of an object is determined by its

(b)Temperature of boiling water cannot be measured by a clinical

(c)Temperature is measured in degree Celsius.

(d)No medium is required for transfer of heat by the process of radiation.

(e)A cold steel spoon is dipped in a cup of hot milk. Heat is transferred to its other end by the process of conduction.

(f)Clothes of dark colours absorb more heat better than clothes of light colours.

Question 4:-

Match the following :

heat-match-the-following.png

Answer 4:-

Question 5:-

Discuss why wearing more layers of clothing during winter keeps us warmer than wearing just one thick piece of clothing .

Answer 5:-

Wearing more layers of clothing keeps us warm during winters because when cold air passes our clothes, it gets trapped between the different layers of clothes that we have worn. As we know that air is a bad conductor of heat, it does not allow the body heat trapped in the clothes to escape. Hence, we feel warm when we wear more layers of clothes.

Question 6:-

Look at Fig. 4.13. Mark where the heat is being transferred by conduction, by convection and by radiation.

fig-4.13.png

Answer 6:-

Heat is transferred by conduction between the stand and vessel, by convection inside the boiling liquid and by radiation between the sides of the vessel and burner.

FIG-4.13.png




Question 7:-

In places of hot climate, it is advised that the outer walls of houses be painted white. Explain.

Answer 7:-

Light colours absorb less heat and reflectmost of the heat that falls on them. In places of hot climate, it is essential that the houses do not heat up too much for the well being of people hence, houses are advised to be painted white.

Question 8:-

One litre of water at 30°C is mixed with one litre of water at 50°C. The temperature of the mixture will be

(a)80°C

(b)more than 50°C but less than 80°C

(c)20°C

(d)between 30°C and 50°C

Answer 8:-

(d)  between 30˚C and 50˚C

Question 9:-

An iron ball at 40°C is dropped in a mug containing water at 40°C. The heat will

(a)flow from iron ball to water.

(b)not flow from iron ball to water or from water to iron ball.

(c)flow from water to iron ball.

(d)increase the temperature of both.

Answer 9:-

(b)  not flow from iron ball to water or from water to iron ball

Question 10:-

A wooden spoon is dipped in a cup of ice cream. Its other end

(a)becomes cold by the process of conduction.

(b)becomes cold by the process of convection.

(c)becomes cold by the process of radiation.

(d)does not become cold.

Answer 10:-

(d)   does not become cold

Question 11:-

Stainless steel pans are usually provided with copper bottoms. The reason for this could be that

(a)copper bottom makes the pan more durable.

(b)such pans appear colourful.

(c)copper is a better conductor of heat than the stainless steel.

(d)copper is easier to clean than the stainless steel.

Answer 11:-(c) copper is a better conductor of heat than the stainless steel

Topics Covered in Chapter 4 Heat Class 7 Science-

  • Hot and Cold
  • Measuring Temperature
  • Laboratory Thermometer
  • Transfer of Heat
  • Kinds of Clothes we wear in
  • Summer and Winter




Important Terms Relevant to understand NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 4 – Heat

Celsius scale: The scale on which temperature is generally measured in India is Celsius scale.

Conduction: The process of transfer of heat from a hotter end to a colder end is called conduction.

Conductor: A substance that allows heat to pass through it is called conductor of heat. For example – all metals are good conductors of heat.

Convection: The process of transfer of heat by the movement of molecules is called convection. There is no direct touch between two bodies during heat transfer by convection.

Insulator: The material that does not allow heat to pass through it is called insulator of heat. For example – air and wood are insulators of heat.

Land breeze: The cold breeze that moves from land towards the sea during night is called land breeze.

Radiation: The process of heat transfer that requires no medium for transmission is called radiation.

Sea breeze: The cold breeze that moves from sea towards land during day time is called sea breeze.

Temperature: The measure of hotness or coldness of a substance is called temperature.

Thermometer: The instrument used to measure temperature of a body is called thermometer. It usually measures temperature in degree Celsius.

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Leave a Comment