NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 10 – Respiration in Organisms

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 10 – Respiration in Organisms, contains solutions to various questions in Exercise for Chapter 10.  At the end of the Solutions, all the keywords and Notes which are important to understand Science Chapter 10 – Respiration in Organisms, have been explained in a simple and easy to understand manner. We are providing NCERT Solutions for Class 7 all subjects which can be accessed by clicking here.

Download NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 10 – Respiration in Organisms

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 10– Respiration in Organisms- Solutions to Question 1 and Question 2

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 10 image 1




NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 10– Respiration in Organisms- Solutions to Question 3 to Question 5

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 10 image 2

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 10– Respiration in Organisms- Solutions to Question 5 to Question 7

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 10 image 3

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 10– Respiration in Organisms- Solutions to Question 7 and Question 8

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 10 image 4

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 10– Respiration in Organisms- Solutions to Question 8 and Question 9

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 10 image 5

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 10– Respiration in Organisms– Definition of the Keywords-Aerobic Respiration , Anaerobic respiration, Breathing rate, Cellular respiration, Diaphragm, Exhalation, Gills, Lungs, Inhalation, Spiracles, Tracheae and Ribs.

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 10 image 6




NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 10– Respiration in Organisms, Exercises includes – Questions/ Answers, True and False , Match the items and MCQ’s which helps you to understand the topic covered in the Respiration in Organisms, in a better manner to help you to score good marks in your examinations.

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 10– Respiration in Organisms – NCERT Exercises

Question 1:-

Why does an athlete breathe faster and deeper than usual after finishing the race?

Answer 1:-

During race, the athlete’s muscles requires a lot of oxygen to respire and rapidly produce energy by breaking down glucose, but the supply of oxygen is limited. Thus, respiration takes place but anaerobically i.e. in the absence of oxygen. Therefore, after the race the athlete breathes faster to inhale more oxygen to break down the lactic acid produced during the process of anaerobic respiration in his muscles.

Question 2:-

List the similarities and differences between aerobic and anaerobic respiration.

Answer 2:-

The similarities between aerobic and anaerobic respiration are:-

  1. Both involve breaking down of glucose to release energy.
  2. Both modes of respiration take place inside the cell.
  3. In both the cases breakdown of glucose releases carbon dioxide as a by-product.

The differences between aerobic and anaerobic respiration are:-

difference between aerobic respiration and anaerobic respiration

Question 3:-Why do we often sneeze when we inhale a lot of dust-laden air?

 Answer 3:-

Dust-laden air contains many small unwanted particles. When we inhale it, these particles pass through our nasal passage and get trapped in the hair, lining the wall of the passage. Some of these particles pass through these hair and cause irritation in the nasal passage. This is why we feel the urge to sneeze and when we sneeze, we get rid of such unwanted, trapped particles.

Question 4:-

Take three test-tubes. Fill ¾th of each with water. Label them A, B and C. Keep a snail in test-tube A, a water plant in test-tube B and in C, keep snail and plant both. Which test-tube would have the highest concentration of CO2?

Answer 4:-

 Test tube A will have the highest concentration of CO2.

Test tube B has a plant which will absorb CO2and release oxygen. Test tube C has both snail and plant. The CO2 produced by snail will be absorbed by plant. Hence, the concentration of CO2 will be highest in test tube A.




Question 5:-

Tick the correct answer:-

 (a)In cockroaches, air enters the body through-

(i)Lungs

(ii)Gills

(iii)Spiracles

(iv)Skin

(b)During heavy exercise, we get cramps in the legs due to the

accumulation of-

(i)carbon dioxide

(ii)lactic acid

(iii)alcohol

(iv)water

(c)Normal range of breathing rate per minute in an average adult person at rest is-

(i)9–12

(ii)15–18

(iii)21–24

(iv)30–33

(d)During exhalation, the ribs-

(i)move outwards

(ii)move downwards

(iii)move upwards

(iv)do not move at all

Answer 5:-

a) iii. Spiracles

b) ii. Lactic acid

c) ii. 15-18

d) ii. Move downwards

Question 6:-

Match the items in Column I with those in Column II:

ques mtc

Answer 6:-

ans mtc

Question 7:-

 Mark ‘T’ if the statement is true and ‘F’ if it is false:

(i)During heavy exercise the breathing rate of a person slows down. (T/F)

(ii)Plants carry out photosynthesis only during the day and respiration only at night. (T/F)

(iii)Frogs breathe through their skins as well as their lungs. (T/F)

(iv)The fishes have lungs for respiration. (T/F)

(v)The size of the chest cavity increases during inhalation. (T/F)

Answer 7:-

 (i)F

During heavy exercises more oxygen is needed by the body therefore the breathing rate increases .

(ii)F

Plants also respire during the day through their each part that independently respires to maintain proper oxygen content.

(iii)T

Frogs breathe through their lungs as well as their skin.

(iv)F

Fishes are provided with gills to absorb dissolved oxygen from water.

(v)T

The chest cavity expands during inhalation.




Question 8:-

Given below is a square of letters in which are hidden different words related to respiration in organisms. These words may be present in any direction— upwards, downwards, or along the diagonals. Find the words for your respiratory system. Clues about those words are given below the square.

respiration puzzle ques

(i)The air tubes of insects

(ii)Skeletal structures surrounding chest cavity

(iii)Muscular floor of chest cavity

(iv)Tiny pores on the surface of leaf

(v)Small openings on the sides of the body of an insect

(vi)The respiratory organs of human beings

(vii)The openings through which we inhale

(viii)An anaerobic organism

(ix)An organism with tracheal system

Answer 8:-

respiration puzzle ans

(i) Trachea

(ii) Ribs

(iii) Diaphragm

(iv) Stomata

(v) Spiracles

(vi) Lungs

(vii)Nostrils

(viii)Yeast

(ix) Ant

Question 9:-

The mountaineers carry oxygen with them because:

(a)At an altitude of more than 5 km there is no air.

(b)The amount of air available to a person is less than that available on the ground.

(c)The temperature of air is higher than that on the ground.

(d)The pressure of air is higher than that on the ground.

Answer 9:-

(b) The amount of air available to a person is less than that available on the ground.

Option (a) is incorrect. Option (c), (d) are correct but not an answer to the question. Hence option (b) is right.

Topics Covered in Chapter 10 Respiration in Organisms Class 7 Science :-

  • Why do we respire?
  • Breathing
  • How do we breathe?
  • What do we breathe out?
  • Breathing in other animals
  • Breathing under water
  • Do plants also respire?




Important Terms Relevant to understand NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 10 Respiration in Organisms: –

Aerobic respiration: If oxygen is used by an organism to break down glucose and release energy, the process is called aerobic respiration.

Anaerobic respiration: If oxygen is not used by an organism to break down glucose and release energy, the process is called anaerobic respiration.

Breathing rate: The number of times an organism breathes i.e. inhales oxygen and exhales carbon dioxide, in a minute is called breathing rate.

Cellular respiration: The process by which food is broken down and energy is released cells of organisms is called cellular respiration

Diaphragm: The sheet of muscle that forms the floor of the chest cavity is called diaphragm.

Exhalation: The process of releasing air rich in carbon dioxide out of the body through nostrils is called exhalation.

Gills: Gills are the respiratory organs present in aquatic animals such as fish that help them to intake oxygen dissolved in water.

Lungs: Lungs are the respiratory organs present in humans as well as in some other animals that help in the storage and transport of oxygen to other parts of body.

Inhalation: The process of intake of air rich in oxygen inside the body through nostrils is called inhalation.

Spiracles: Spiracles are the part of respiratory system of insects which are present as small opening on the side of their bodies. These help insects take oxygen and release carbondioxide.

Tracheae: Tracheae is a system of tubes present in the bodies of insects. Tracheae help in transport of oxygen throughout the body of insect and also collects carbon dioxide from organs to be released through spiracles.

Ribs: The structure made of bones that surrounds the chest cavity and provides support to the respiratory system is called ribs.

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Leave a Comment