NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 5 – Separation of Substances

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 5 – Separation of Substances, contains solutions to various questions in Exercise for Chapter 5.  At the end of the Solutions, all the keywords and Notes which are important to understand NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 5 – Separation of Substances have been explained in a simple and easy to understand manner. We are providing NCERT Solutions for Class 6 all subjects which can be accessed by clicking here.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 5 – Separation of Substances – Video Explanation

Most of the materials that we have around are in form of mixture. They contain various components that are intermixed amongst one another.

Most of time, it becomes necessary to separate useful components from the unwanted parts of the mixture. In this lesson, you will learn different techniques of separating substances.

Download NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 5 – Separation of Substances

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 5 – Separation of Substances – Solutions to Question 1 to 4

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 5 Image 1 Separation of Substances




NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 5 – Separation of Substances – Solutions to Question 5 to 8

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 5 Image 2

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 5 – Separation of Substances – Solutions to Question 9 and 10

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 5 image 3




NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 5 – Separation of Substances – Definition of the Keywords Churning, Condensation, Decantation, Evaporation, Filtration, Handpicking, Saturated Solution, Sedimentation, Sieving, Threshing, Winnowing.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 5 image 4

Science Chapter 5 – Separation of Substances, Exercises includes – Questions/ Answers, Fill in the blanks and True or False, which helps you to understand the topic covered in the Separation of Substances, in a better manner to help you to score good marks in your examinations.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 5 – Separation of Substances – NCERT Exercises

Question 1:-

Why do we need to separate different components of a mixture? Give two examples.

Answer 1: –

Most of the elements in nature are not present in pure form. There are many substances which are useful to us, some are not useful and many are harmful. In order to separate these substances to obtain useful products and remove harmful and useless parts of the mixture, we need to separate different components. For example, (i) metals are separated from their ores, and (ii) grains are separated from husk.

Question 2:-

What is winnowing? Where is it used?

Answer 2:-

Winnowing is a process by which heavier and lighter elements components of a mixture a separated. In this method, a person stands on a raised platform facing in the direction of the wind. A soop containing the mixture is held at shoulder height and tilted slightly. Wind or blowing air is used to carry away lighter particles and the heavier particles form a heap near the platform. It is generally used by farmers to separate grains from husk.

Question 3:-

How will you separate husk or dirt particles from a given sample of pulses before cooking.

Answer 3:-

Slightly larger particles like husk or dirt are removed by hands. This method is known as handpicking.

Question 4:-

What is sieving? Where is it used?

Answer 4: –

Sieving is the process by which finer particles are separated by bigger impurities. The fine particles pass through the sieve and the bigger particles are left behind. This process is usually used in flour mills to remove impurities like husk and stones from wheat, before grinding it.




Question 5:-

How will you separate sand and water from their mixture?

Answer 5: –

Sand being heavier than water, settles down at the base of the container after sometime. This is called sedimentation. Later, water is poured in another container without disturbing the sand and both the components are separated.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 5 – Separation of Substances

Question 6:-

Is it possible to separate sugar mixed with wheat flour? If yes, how will you do it?

Answer 6: –

Yes, it is possible to separate sugar and wheat flour. Wheat flour is finer than sugar, so they can be separated by sieving. The flour passes through the sieve leaving the sugar behind.

In case of ground sugar:

Yes, we can separate sugar and wheat flour by the methods of filtration and evaporation. We need to follow the given steps:

  1. Add enough water to the mixture to dissolve the sugar.
  2. Filter the solution through fliter paper. The water with sugar will pass, sugar being soluble in water and wheat flour will be left on paper.
  3. Heat the obtained solution so that the water evaporates. Sugar is left behind.

Question 7:-

How would you obtain clear water from a sample of muddy water?

Answer 7: –

Muddy water is a mixture of liquid and solid. We can separate them by the method of filtration. A filter paper with very fine pores can be used to obtain a clear water, leaving the mud on paper.

Question 8:-

Fill up the blanks

(a) The method of separating seeds of paddy from its stalks is called ___________.

(b) When milk, cooled after boiling, is poured onto a piece of cloth the cream (malai) is left behind on it. This process of separating cream from milk is an example of ___________.

(c) Salt is obtained from seawater by the process of ___________.

(d) Impurities settled at the bottom when muddy water was kept overnight in a bucket. The clear water was then poured off from the top. The process of separation used in this example is called ___________.

Answer 8: –

(a) The method of separating seeds of paddy from its stalks is called threshing.

(b) When milk, cooled after boiling, is poured onto a piece of cloth the cream (malai) is left behind on it. This process of separating cream from milk is an example of churning.

(c) Salt is obtained from seawater by the process of evaporation.

(d) Impurities settled at the bottom when muddy water was kept overnight in a bucket. The clear water was then poured off from the top. The process of separation used in this example is called sedimentation and decantation.




Question 9:-

True or false?

(a) A mixture of milk and water can be separated by filtration.

(b) A mixture of powdered salt and sugar can be separated by the process of winnowing.

(c) Separation of sugar from tea can be done with filtration.

(d) Grain and husk can be separated with the process of decantation.

Answer 9: –

(a) False

(b) False

(c) False

(d) False

Question 10:-

Lemonade is prepared by mixing lemon juice and sugar in water. You wish to add ice to cool it. Should you add ice to the lemonade before or after dissolving sugar? In which case would it be possible to dissolve more sugar?

Answer 10: –

Sugar dissolves more easily in warm water. So, sugar should be added before adding ice. It is possible to dissolve more sugar when the water is warmer, that is before adding the ice.

Topics Covered in Science Separation of Substances Class 6:-

  • Types of Mixtures
  • Different methods for separation of Mixtures – Handpicking, Sieving & Magnetic Separation
  • Pure Substances and Mixtures
  • Need For Separation of Mixtures
  • Filtration Process of Separating Mixtures
  • Process of Separating Mixtures – Acid, Bases and Salt




Important Terms Relevant to understand NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 5 – Separation of Substances: –

Churning:The process of obtaining butter from milk or cream by shaking it vigorously is called churning.

Condensation:The process of conversion of water from vapour to liquid is known as condensation.We can observe small water droplets on a cold bottle in summers. This happens because water vapours from air come in contact with cold surface of the bottle and lose heat converting them into liquid form.

Decantation: The process in which a layer of liquid is poured in another container separating it from other layers of the mixture is called decantation.For example, oil and water can be separated by this method.

Evaporation: The conversion of water into its vapour is called evaporation. It occurs when heat is applied to the liquid. Evaporation can be used to separate components soluble in water, like salt is obtained by evaporating sea water.

Filtration: Filtration is a process used to separate solid and liquids from a mixture. In filtration, the mixture is passed through a strainer or filter paper. This allows the liquid to separate leaving behind the solid. For example, tea is separated from tea leaves.

Handpicking: Removing larger pieces of impurities by hand from a mixture is called handpicking. It is used to remove impurities like stone and husk.

Saturated solution: A solution in which no more solute can be dissolved at a given temperature is called saturated solution.

Sedimentation: The process of separating heavier particles from water by leaving it undisturbed, so that the heavy particles settle down at the base of the container is known as sedimentation. Sedimentation can be used for separating water from sand.

Sieving: The process in which the size of the particle is used to separate components is called as sieving. In this, a mixture is poured on the sieve. The finer particles of the mixture pass through it leaving bigger particles on surface of the sieve.

Solution: When a substance dissolves completely in another substance to form a clear mixture, the mixture is known as solution. For example, sugar dissolves in water to give a clear solution.

Threshing: The process used to obtain grains from stalks by beating the stalks to free the grains is known as threshing. It can be done by bullocks or machines.

Winnowing: Winnowing is a process by which heavier and lighter elements components of a mixture a separated. Wind or blowing air is used to carry away lighter particles and the heavier particles form a heap near the platform. It is generally used by farmers to separate grains from husk.

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Leave a Comment