NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 12 – Electricity and Circuits

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 12 – Electricity and Circuits, contains solutions to various questions in Exercise for Chapter 12.  At the end of the Solutions, all the keywords and Notes which are important to understand Science Chapter 12 Electricity and Circuits, have been explained in a simple and easy to understand manner. We are providing NCERT Solutions for Class 6 all subjects which can be accessed by clicking here.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 12 – Electricity and Circuits – Video Explanation

We use electricity for many purposes to make our tasks easier. Electricity makes it possible to light our homes, roads, offices, markets and factories even after sunset.

In this lesson, you will learn how electricity flows in an electrical circuit. You will also learn about various electrical components, such as, switch, bulb, wires and cell.

Download NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 12 – Electricity and Circuits

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 12 – Electricity and Circuits – Solutions to Question 1 to 3

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 12 image 1




NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 12 – Electricity and Circuits – Solutions to Question 3 and 4

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 12 image 2

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 12 – Electricity and Circuits – Solutions to Question 5 to 7

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 12 image 3

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 12 – Electricity and Circuits – Solutions to Question 7 to 10

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 12 image 4

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 12 – Electricity and Circuits – Definition of the Keywords – Bulb, Conductors, Electric cell, Electric circuit, Filament, Insulators, Switch and Terminal.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 12 image 5

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 12 – Electricity and Circuits, Exercises includes – Questions/ Answers,  Fill in the blanks and True or False, which helps you to understand the topic covered in the Electricity and Circuits, in a better manner to help you to score good marks in your examinations.




NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 12 – Electricity and Circuits – NCERT Exercises

Question 1:-

Fill in the blanks :

(a) A device that is used to break an electric circuit is called _______.
(b) An electric cell has _______ terminals.

Answer 1: –

(a) A device that is used to break an electric circuit is called switch.
(b) An electric cell has two terminals.

Question 2:-

Mark ‘True’ or ‘False’ for following statements:

(a) Electric current can flow through metals.
(b) Instead of metal wires, a jute string can be used to make a circuit.
(c) Electric current can pass through a sheet of thermocol.

Answer 2:-

(a) True
(b)False
(c) False

Question 3:-

Explain why the bulb would not glow in the arrangement shown in Fig. 12.13.

Answer 3:-

The handle of the screwdriver /tester is made from an insulator to avoid electric shocks. One of the wires is connected to the insulator and the circuit is incomplete. Since electricity does not flow through an insulator, the bulb would not glow.

Question 4:-

Complete the drawing shown in Fig 12.14 to indicate where the free ends of the two wires should be joined to make the bulb glow.

Answer 4: –

We need to complete the circuit to make the bulb glow. The following diagram shows the final arrangement.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 12 – Electricity and Circuits

Question 5:-

What is the purpose of using an electric switch? Name some electrical gadgets that have switches built into them.

Answer 5: –

A simple device used to break or complete a circuit is called a switch. The purpose of a switch is allowing or stopping the flow of electricity through a circuit.

Some electrical gadgets that have switches built into them are food processors, torches, toys, monitors, cell phones, etc.




Question 6:-

Would the bulb glow after completing the circuit shown in Fig. 12.14 if instead of safety pin we use an eraser?

Answer 6: –

Eraser is an insulator. Electricity can not flow through an insulator. Hence, if we replace the safety pin with an eraser, the bulb will not glow.

Question 7:-

Would the bulb glow in the circuit shown in Fig. 12.15?

Answer 7: –

No, the bulb in the given circuit will not glow because the circuit is not complete. One of the wires should be connected to another terminal of the bulb.

Question 8:-

Using the “conduction tester” on an object it was found that the bulb begins to glow. Is that object a conductor or an insulator? Explain.

Answer 8: –

The bulb on an “conduction tester” glows when electricity passes through it. Since only conductors allow the flow of electricity through them, the named object is a conductor.

Question 9:-

Why should an electrician use rubber gloves while repairing an electric switch at your home? Explain.

Answer 9: –

Human body is a good conductor of electricity. To protect himself from getting an electric shock, the electrician should use rubber gloves while repairing electric switches as rubber is an insulator.

Question 10:-

The handles of the tools like screwdrivers and pliers used by electricians for repair work usually have plastic or rubber covers on them. Can you explain why?

Answer 10: –

Plastic and rubber are insulators. Handles of screwdrivers and pliers used by electricians have rubber covers on them to protect the electricians from electric shock.

Topics Covered in Chapter 12 Electricity and Circuits Class 6 Science :-

  • ELECTRIC CELL
  • A BULB CONNECTED TO AN ELECTRIC CELL
  • AN ELECTRIC CIRCUIT
  • ELECTRIC SWITCH
  • ELECTRIC CONDUCTORS AND INSULATORS




Important Terms Relevant to understand NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 12 – Electricity and Circuits: –

Bulb: A bulb is an electric device that glows up when electricity passes through it.

Conductors: The objects that allow electricity to flow through them easily are called conductors. Copper and Iron are good conductors.

Electric cell: An electric cell is a device the produces electric energy from the chemicals stored in it. It has two terminals, positive and negative.

Electric circuit: A complete path that allows the flow of electricity through it is called an electric circuit. For example, bulbs glow when we switch them on because the switch completes the circuit.

Filament: Filament is the part of the bulb that glows when electricity flows through it. It is thin wire designed such that it gives off light when current flows through it.

Insulators: The objects that do not allow electricity to flow through them are insulators. Rubber and plastic are examples of insulators.

Switch: A device used to connect or break an electric circuit is called switch.

Terminal: The points where a device is added to a circuit are called terminals. For example, a battery has two terminals: positive and negative.

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Leave a Comment