**Download Time Worksheets Grade 4**

**Q.1) How many minutes is it past the hour?**

a) 45 minutes

b) 35 minutes

c) 25 minutes

**Q.2) What time is it? **

a) 7:30

b) 6:30

c) 8:30

**Q.3) Convert: **

**3 hours = ___ minutes
**a) 180

b) 120

**Q.4) Convert: **

**8 days = ___ hours
**a) 192

b) 216

**Q.5) Convert: **

**20 minutes = ___ seconds
**a) 1260

b) 1200

**Q.6) Convert 1917 hours in terms of 12 hours clock time?**

a) 06:17 p.m.

b) 06:17 a.m.

c) 07:17 p.m.

d) 07:17 a.m.

**Q.7) Convert 11:20 a.m. in terms of 24-hour clock time?**

a) 0930 hours

b) 2320 hours

c) 1120 hours

**Q.8) What time is 1 hours before 09:20 p.m.**

a) 08:20 a.m.

b) 09:20 p.m.

c) 08:20 p.m.

**Q.9) Add 4 minutes 40 seconds and 7 minutes 45 seconds.**

a) 14 minutes 35 seconds

b) 12 minutes 25 seconds

c) 13 minutes 30 seconds

**Q.10) Subtract 4 hours 30 minutes from 7 hours 15 minutes.
**a) 3 hours 30 minutes

b) 2 hours 35 minutes

c) 2 hours 45 minutes

### Time Worksheets Grade 4 Explanations

**Q.1) Explanation – **

Minutes past the hour mean how many minutes have passed after completion of an hour.

i.e. here 35 minutes have passed after 3:00 so we can say it is 35 minutes past the hour.

**Correct Answer – b) 35 minutes**

**Q.2) Explanation – **

The hour hand is on between 7 and 8 so we will take it 7 and the minute hand is at 6 so minutes will be 6 × 5 = 30.

So, time = 7:30

**Correct Answer – a) 7:30**

**Q.3) Explanation – Time Worksheets Grade 4**

As we know that,

1 hours = 60 minutes

To find 3 hours in minutes. We have to multiply both sides by 3

( 3 x 1 ) hours = ( 3 x 60 ) minutes

3 hours = 180 minutes

**Correct Answer – a) 180**

**Q.4) Explanation – **

As we know that,

1 days = 24 hours

To find 8 days in hours. We have to multiply both sides by 8

( 8 x 1 ) days = ( 8 x 24 ) hours

8 days = 192 hours

**Correct Answer – a) 192 **

**Q.5) Explanation – **

As we know that,

1 minutes = 60 seconds

To find 20 minutes in seconds. We have to multiply both sides by 20

( 20 x 1 ) minutes = ( 20 x 60 ) seconds

20 minutes = 1200 seconds

**Correct Answer – b) 1200**

**Q.6) Explanation – Time Worksheets Grade 4**

1917 hours shows that the time is after noon.

In the above time, the first two digits represent hours and last two digits represents minutes.

We would first separate the hours digits (19), from minutes digits (17) by inserting a colon (:) between them

Hence, 1917 hours can be written as 19:17

Since we need to write the time in terms of 12 hours clock time, we would convert 19 hours into 12 hour time, by subtracting 12 from 19, i.e, 19-12 = 7

Now we would replace the 19 hours by 7 and since the time is after noon, we would add p.m. to the above time,

i.e, 07:17 p.m.

Take the difference between the number and 12, and replace hours by p.m.

Hence,1917 hours represent 07:17 p.m.

**Correct Answer – c) 07:17 p.m.**

**Q.7) Explanation – Time Worksheets Grade 4**

24-hours clock time does not contain a.m. or p.m., after the time. The time begins from midnight which is represent as 0000 hours. The time in 24-hours clock is represented by 4 digits, where, the first two digits represent hours and last two digits represents minutes

After 12 noon we keep counting as 13, 14…… rather than starting with 1 again.

So, to convert time into 24-hour clock if the given time is am then it will be the same in 24-hour clock

If the time is pm, we will add 12 to the given time to convert into 24-hour clock time.

Since, the time is 11:20 a.m., it would be written as 1120 hours in the 24-hours clock time.

**Correct Answer – c) 1120 hours**

**Q.8) Explanation – Time Worksheets Grade 4**

To find 1 hours before 09:20 p.m., we would need to add 1 hours to 09:20 p.m.

The hours would be 9 – 1 = 8

Since it is more than 12, the p.m. would continue as pm

Hence the time would be 8:20 pm.

**Correct Answer – c) 08:20 p.m.**

**Q.9) Explanation – Time Worksheets Grade 4**

Arrange minutes and seconds in columns, we get

Add the seconds

40 seconds + 45 seconds = 85 seconds

= 60 seconds + 25 seconds

= 1 minute + 25 seconds

Write 25 below seconds column and carry over 1 to the minutes column

Add the minutes and the carry over of 1 minute

4 minutes + 7 minutes + 1 minutes = 12 minutes

Write 12 under the minutes column

Hence, 4 minutes 40 seconds + 7 minutes 45 seconds = 12 minutes 25 seconds

**Correct Answer – b) 12 minutes 25 seconds**

**Q.10) Explanation – Time Worksheets Grade 4**

Arranging hours and minutes in columns, we get

Subtracting minutes : As 30 > 15 we would borrow 1 minute from 7 hours leaving 6 in the hours column.

After taking 1 as carry minutes would be

1 hour + 15 minutes = 75 minutes

Now subtract 30 minutes from 75 minutes , i.e,

75 minutes – 30 minutes = 45 minutes

Write 45 under minutes column

Now subtract hours :-

6 hours – 4 hours = 2 hours

Write 2 under hours column

Hence, 7 hours 15 minutes – 4 hours 30 minutes = 2 hours 45 minutes

**Correct Answer – c) 2 hours 45 minutes**

### Free and Printable Worksheets for Class 4

**Addition Worksheets for Grade 4****Subtraction Worksheets for Grade 4****Multiplication Worksheets Grade 4****Division Worksheets Grade 4****Fractions Worksheets Grade 4****Factors and Multiples Worksheet Grade 4****Unitary Method Worksheet Grade 4****Metric Measures Worksheets for Class 4****Money Worksheets Grade 4****Data handling Worksheet for Class 4**

## Leave a Reply