**Download Money Worksheets Grade 4**

**Q.1) Convert:**

**₹ 15.5 = ___ paise.**

a) 15500 paise

b) 1550 paise

**Q.2) Convert:**

**3760 paise = ₹ _____**

a) ₹ 376

b) ₹ 37.6

**Q.3) Find the total amount.**

**2 notes of ₹ 500**

**4 notes of ₹ 100**

**3 notes of ₹ 50**

**5 notes of ₹ 10**

a) ₹ 1600

b) ₹ 1450

c) ₹ 1700

**Q.4) Add the following:**

**₹ 289.24 and ₹ 367.27**

a) ₹ 656.51

b) ₹ 654.11

c) ₹ 660.31

**Q.5) Subtract the following:**

**₹ 513.67 and ₹ 238.15 **a) ₹ 279.88

b) ₹ 271.16

c) ₹ 275.52

**Q.6) If the cost of one ice-cream is ₹ 13.28, find the cost of 3 ice-creams ?**

a) ₹ 39.84

b) ₹ 37.34

c) ₹ 42.09

**Q.7) If the cost of 6 pens is ₹ 144, find the cost of one pen?**

a) ₹ 30

b) ₹ 24

c) ₹ 34

### Money Worksheets Grade 4 Explanations

**Q.1) Explanation – **

As we know that,

₹ 1 = 100 paise

₹ 15.5 = ( 15.5 x 100 ) paise

₹ 15.5 = 1550 paise

**Correct Answer – b) 1550 paise**

**Q.2) Explanation – Money Worksheets Grade 4**

As we know that, ₹ 1 = 100 paise

or 100 paise = ₹ 1

then,

1 paise = ₹ 1/100

To find 3760 paise in ₹ . We have to multiply both sides by 3760

( 3760 x 1 ) paise = ₹ ( 3760 x 1/100)

3760 paise = ₹ 37.6

**Correct Answer – b) ₹ 37.6**

**Q.3) Explanation – Money Worksheets Grade 4**

2 notes of ₹ 500 = ₹ ( 2 x 500 ) = ₹ 1000

4 notes of ₹ 100 = ₹ ( 4 x 100 ) = ₹ 400

3 notes of ₹ 50 = ₹ ( 3 x 50 ) = ₹ 150

5 notes of ₹ 10 = ₹ ( 5 x 10 ) = ₹ 50

Total amount = ₹ 1000 + ₹ 400 + ₹ 150 + ₹ 50

Total amount = ₹ 1600

**Correct Answer – a) ₹ 1600**

**Q.4) Explanation – Money Worksheets Grade 4**

Step I: Write Rupees ( ₹ ) and Paise ( p ) aligned in the rupees and paise columns.

Step II: Add Rupees ( ₹ ) and Paise ( p ) as we add numbers in Addition.

We would add the numbers in a normal way, as we do addition, starting from the right side, i.e paise side

Hence, the sum of given money is ₹ 656.51

**Correct Answer – a) ₹ 656.51**

**Q.5) Explanation – Money Worksheets Grade 4**

Step I: Write Rupees ( ₹ ) and Paise ( p ) aligned in the rupees and paise columns.

Step II: Subtract Rupees ( ₹ ) and Paise ( p ) as we subtract numbers in Subtraction.

We would subtract the numbers in a normal way, as we do in subtraction, starting from the right side, i.e paise side.

Hence, the difference of given money is ₹ 275.52

**Correct Answer – c) ₹ 275.52**

**Q.6) Explanation – Money Worksheets Grade 4**

Here, we have to find the cost of 3 ice-creams when cost of 1 ice-cream is given

So, we have to multiply 3 by ₹ 13.28 or the cost of one ice-cream

Cost of 1 ice-cream = ₹ 13.28

Cost of 3 ice-cream = ₹ ( 3 x 13.28 )

Hence, the Cost of 3 ice-cream = ₹ 39.84

**Correct Answer – a) ₹ 39.84**

**Q.7) Explanation – Money Worksheets Grade 4**

Here, we have to find the cost of 1 pen when the cost of 6 pen is given

Cost of 6 pen = ₹ 144

Cost of 1 pen would be less then cost of 6 pens.

So, we have to divide cost of 6 pen, ₹ 144 by 6 to obtain the cost of 1 pen.

Cost of 1 pen = ₹ 144/6

Hence, the cost of 1 pen is ₹ 24.

**Correct Answer – b) ₹ 24**

### Free and Printable Worksheets for Class 4

- Addition Worksheets for Grade 4
- Subtraction Worksheets for Grade 4
- Multiplication Worksheets Grade 4
- Division Worksheets Grade 4
- Fractions Worksheets Grade 4
- Factors and Multiples Worksheet Grade 4
- Unitary Method Worksheet Grade 4
- Metric Measures Worksheets for Class 4
- Time Worksheets Grade 4
- Data handling Worksheet for Class 4

## Leave a Reply