Q.5) The following pictograph shows the transport used by the students to reach the school –

Each symbol  = 12 Students

i) How many students come by Motorcycle?

[A] 30

[B] 54

[C] 48

ii) How many students come by Car ?

[A] 50

[B] 48

[C] 36

iii) How many students come by Bus or Scooter ?

[A] 36

[B] 37

[C] 30

iv) How many students come by Auto ?

[A] 36

[B] 54

[C] 28

v) Which transport is used by the least number of students ?

[A] Auto

[B] Scooter

[C] Bus

Data handling Worksheets for Grade 3 Explanations

Q.1) Explanation – Data handling Worksheets for Grade 3

(i) Given that each symbol = 2 bananas

So, the number of bananas they ate on Tuesday = Number of Stars on Tuesday  x 2
=  ( 2 x 2 )
=    4

(ii) Given that each symbol = 2 bananas
So, the number of bananas they ate on Monday = Number of Stars on Monday  x 2
=  ( 2 x 3 )
=   6




(iii) Given that each symbol = 2 bananas
So, the number of bananas they ate on Wednesday =  Number of Stars on Wednesday  x 2
= ( 2 x 4 )
=   8

(iv) Given that each symbol = 2 bananas
So, the number of bananas they ate on Sunday = ( 2 x 1 ) = 2
The number of bananas they ate on Wednesday = ( 2 x 4 ) = 8
The number of bananas they ate on Thursday = ( 2 x 5 ) =   10
The total number of bananas they ate on Sunday, Wednesday and Thursday = 2 + 8 + 10 = 20

(v) Since there are maximum number of symbols on Thursday, maximum number of bananas were eaten on Thursday.

Q.2) Explanation – Data handling Worksheets for Grade 3

(i) Given that each symbol = ₹ 5
So, money earned by Sanjay on Tuesday = Number of symbols on Tuesday X 5  =    ( 5 x 3 ) = ₹ 15

(ii) Given that each symbol = ₹ 5
So, money earned by Sanjay on Friday = Number of symbols on  x 5 =  ( 5 x 4 ) =   ₹ 20

(iii) Since there are maximum numbers of symbols on Thursday, the maximum money is earned on Thursday.

(iv) Given that each symbol = ₹ 5
So, money earned by Sanjay on Thursday = ( 5 x 5 ) = ₹ 25
Money earned by Sanjay on Friday  = ( 5 x 4 ) =  ₹ 20
Money earned by Sanjay on Saturday = ( 5 x 1 ) = ₹ 5
Total amount of money earned by him on Thursday, Friday and Saturday is = ₹ 25 + ₹ 20 + ₹ 5 = ₹50

(v) Since there are minimum numbers of symbols on Saturday, the minimum money is earned on Saturday.

Q.3) Explanation – Data handling Worksheets for Grade 3

(i) Given that each symbol = 6 Students
So,  the number of students who like Football = Number of symbols in Football X 6
= ( 6 x 3 )
=  18

(ii) Given that each symbol = 6 Students
So,  the number of students who like Cricket = Number of symbols in Cricket x 6 =  ( 6 x 5 ) = 30

(iii) Since, there are maximum numbers of symbols for Cricket, Cricket is liked the most by the students.

(iv) Since, there are minimum numbers of symbols for Tennis, Tennis is liked the least by the students.

(v) Given that each symbol = 6 Students
Number of students who like Badminton = ( 6 x 4 ) =  24
The number of students who like Hockey = ( 6 x 2 ) = 12
Total number of students who like Badminton or Hockey = 24 + 12 =  36

Q.4) Explanation – Data handling Worksheets for Grade 3

(i) Given that each symbol = 12 Students
So, the number of students who like Chocolate flavour =  Number of symbols in Chocolate x 5 = ( 12 x 5 ) = 60

(ii) Given that each symbol = 12 Students
So, the number of students who like Chocolate marshmallow flavour = Number of symbols in marshmallow x 4   =  ( 12 x 4 ) = 48

(iii) Since, there are maximum number symbols for Chocolate flavour, Chocolate flavour is liked the most by the students.

(iv) Since, there are minimum number of symbols for Vanilla flavour, Vanilla is liked the least by the students.

(v) Since, there are equal numbers of symbols for Strawberry and Chocolate marshmallow, Strawberry and Chocolate marshmallow flavours are liked equally by the students.

Q.5) Explanation – Data handling Worksheets for Grade 3

(i) Given that each symbol = 15 Students
So,  the number of students who use Motorcycle to reach school = Number of symbols in X 4 = ( 12 x 4 ) =  48

(ii) Given that each symbol = 15 Students
So,  the number of students who use Car to reach school = ( 12 x 3 ) =  36

(iii) Given that each symbol = 15 Students
So,  the number of students who use Bus to reach school = ( 12 x 2 ) =  24
The number of students who use Scooter to reach school = ( 12 x 1 ) =  12|
The number of students who use Bus or Scooter to reach school = 24 + 13  = 37

(iv) Given that each symbol = 15 Students
So,  the number of students who use Auto to reach school = ( 12 x 3 ) =  36

(v) Since, there are minimum numbers of symbols for Scooter, Scooter is used by the least number of students.




Maths Worksheet for Class 3

Money Worksheets Grade 3

Download Money Worksheets Grade 3

Q.1) Express the amount of money in given terms ?
3 rupees 85 paise = ₹ ?
a) ₹ 3.085
b) ₹ 3.85




Q.2) Convert:
3 rupees = ___ paise
a) 30 paise
b) 300 paise

Q.3) Convert:
400 paise = ___ rupees.
a) ₹ 4
b) ₹ 40

Q.4) Add the following:
₹ 300 and ₹ 500
a) ₹ 900
b) ₹ 800
c) ₹ 1000

Q.5) Add the following:
₹ 41.35 and ₹ 23.21
a) ₹ 64.56
b) ₹ 62.16
c) ₹ 68.16

Q.6) Subtract:
₹ 864 – ₹ 153
a) ₹ 723
b) ₹ 699
c) ₹ 711

Q.7) Subtract the following:
₹ 84.98 and ₹ 33.54
a) ₹ 53.56
b) ₹ 51.44
c) ₹ 55.04




Money Worksheets Grade 3 Explanations

Q.1) Explanation – Money Worksheets Grade 3

Whenever, we are given both Rupees and paise, and we need to write them in rupees, we convert the given paisa into Rupees by adding a dot ( . ) after rupees value , to separate rupees and paise.
Paise are always written as a two-digit number.
3 rupees 85 paise = ₹ 3.85

Correct Answer – b) ₹ 3.85

Q.2) Explanation – Money Worksheets Grade 3

As we know that,
1 rupees = 100 paise To find 3 rupees in paise .
We have to multiply both sides by 3
3 rupees = ( 3 x 100 ) paise
3 rupees = 300 paise

Correct Answer – b) 300 paise

Q.3) Explanation – Money Worksheets Grade 3

As we know that,
₹ 1 = 100 paise
or 100 paise = ₹ 1
then,
1 paise = ₹ 1/100
To find 400 paise in rupees. . We have to multiply both sides by 400
( 400 x 1 ) paise = ₹ ( 400 x 1/100 )
400 paise = ₹ 4

Correct Answer – ₹ 4




Q.4) Explanation – Money Worksheets Grade 3 

Since both the values contain only Rupees ( ₹ ), we would add the values

Hence, ₹ 300 + ₹ 500 = ₹ 800

Correct Answer – b) ₹ 800

Q.5) Explanation

Step I: Write Rupees ( ₹ ) and Paise ( p ) aligned in the rupees and paise columns.

Step II: Add Rupees ( ₹ ) and Paise ( p ) as we add numbers in Addition.

We would add the numbers in a normal way, as we do addition, starting from the right side, i.e paise ​side

Hence, the sum is ₹ 64.56

Correct Answer – a) ₹ 64.56




Q.6) Explanation –

Since both the values contain only Rupees ( ₹ ), we would subtract the values

Hence, ₹ 864 – ₹ 153 = ₹ 711

Correct Answer – c) ₹ 711

Q.7) Explanation – Money Worksheets Grade 3

Step I: Write Rupees ( ₹ ) and Paise ( p ) aligned in the rupees and paise columns.

Step II: Subtract Rupees ( ₹ ) and Paise ( p ) as we subtract numbers in Subtraction.

We would subtract the numbers in a normal way, as we do in subtraction, starting from the right side, i.e paise side.

Hence, the difference is ₹ 51.44

Correct Answer – b) ₹ 51.44




Maths Worksheet for Class 3

Time Worksheets Grade 3

Download Time Worksheets Grade 3

Q.1) Read the time in the clock and write it both in words and figures?

a) 4:30 or half past four
b) 5:15 or quarter past five
c) 5:30 or half past five
d) 4:15 or quarter past four




Q.2) Read the time in the clock and write it both in words and figures?

a) 6:45 or quarter to seven
b) 7:45 or quarter to eight
c) 8:15 or quarter past eight
d) 8:30 or half past eight

Q.3) How many days are there in a week?
a) 9
b) 12
c) 7

Q.4) How many months are there in a year?
a) 14
b) 12
c) 9

Q.5) The shortest month of the year is _______ .
a) April
b) May
c) February

Q.6) Which is the fifth month of the year?
a) April
b) June
c) May

Q.7) Which is the tenth month of the year?
a) September
b) October
c) August

Q.8) Which is the seventh month of the year?
a) August
b) June
c) July

Q.9) May comes after ______ .
a) April
b) June
c) July

Q.10) March comes before ______ .
a) May
b) April
c) February




Q.11) July comes before ______ .
a) June
b) September
c) August

Q.12) ______ month comes between March and May.
a) February
b) April
c) July

Q.13) A leap year comes once in every ____ years.
a) 3
b) 4
c) 2

Q.14) You are making waffles in the morning. Is it A.M. or P.M.?
a) A.M.
b) P.M.

Q.15) You are taking your dog for a walk in the afternoon. Is it A.M. or P.M.?
a) A.M.
b) P.M.

Q.16) When is dinner eaten?
a) A.M.
b) P.M.

Q.17) You are watching the evening news. Is it A.M. or P.M.?
a) A.M.
b) P.M.

Q.18) When does it get dark outside?
a) A.M.
b) P.M.

Time Worksheets Grade 3 Explanations

Q.1) Explanation – Time Worksheets Grade 3

Since the hour hand is between 4 and 5, the number of hours is 4;

Minutes past the hour, tells us how many minutes have passed after completion of an hour

Since the minute hand is on 6, and each number shows 5 minutes, so the total minutes are (5 x 6) = 30

Since, 30 minutes are equal to half an hour, we can say that the time is 4:30 or half past four.



Q.2) Explanation – Time Worksheets Grade 3

8:45 or quarter to nine
Since the hour hand is between 6 and 7, the number of hours is 6;
Minutes past the hour, tells us how many minutes have passed after completion of an hour
Since the minute hand is on 9, and each number shows 5 minutes, so the total minutes are (5 x 9) = 4

Since, 15 minutes are equal to quarter an hour, we can say that the time is 6:45 or quarter to seven.

Q.3) Explanation: Time Worksheets Grade 3

There are 7 days in a week.

Q.4) Explanation: Time Worksheets Grade 3

There are 12 months in a year, which come in the following order : –



Q.5) Explanation:

February has 28 days in normal years or 29 days in leap year but other months have 30 or 31 days.

So, February is the shortest month of the year.

Q.6) Explanation:

There are 12 months in a year, which come in the following order : -​

So, May is the fifth month of the year.

Q.7) Explanation: Time Worksheets Grade 3

There are 12 months in a year, which come in the following order : -​

So, October is the tenth month of the year.




Q.8) Explanation:

There are 12 months in a year, which come in the following order : -​

So, July is the seventh month of the year.

Q.9) Explanation: Time Worksheets Grade 3

There are 12 months in a year, which come in the following order : –

So, the month of May comes after April.

Q.10) Explanation:

There are 12 months in a year, which come in the following order : –

So, the month of March comes before April.




Q.11) Explanation: Time Worksheets Grade 3

There are 12 months in a year, which come in the following order : –

So, the month of July comes before August.

Q.12) Explanation:

The months come in the following order : –

So, April comes between March and May.

Q.13) Explanation:

A leap year comes in every 4 years.

Q.14) Explanation:

A.M. means before 12 noon.
P.M. means after 12 noon.
It is given that you are making waffles in the morning. Morning is before 12 noon. Hence, it is A.M.

Q.15) Explanation: Time Worksheets Grade 3

A.M. means before 12 noon.
P.M. means after 12 noon.
It is given that you are taking your dog for a walk in the afternoon. Afternoon is after 12 noon. Hence, it is P.M.

Q.16) Explanation: 

A.M. means before 12 noon.
P.M. means after 12 noon.
Dinner is eaten at night. Night is after 12 noon. Hence, it is P.M.

Q.17) Explanation:

A.M. means before 12 noon.
P.M. means after 12 noon.
It is given that you are watching the evening news. Evening is after 12 noon. Hence, it is P.M.

Q.18) Explanation: Time Worksheets Grade 3

A.M. means before 12 noon.
P.M. means after 12 noon.
It gets dark outside in the evening. Evening is after 12 noon. Hence, it is P.M.




Maths Worksheet for Class 3

Addition Worksheets for Grade 3

Download Addition Worksheets for Grade 3

Q.1) Add the following

a) 467​
b) ​352
c) ​527




Q.2) ​Add the following:

a) 7698​
b) ​6967
c) ​5769

Q.3) Add the following:

a) 730​
b) ​793
c) ​603

Q.4) ​Add the following:

a) 4222​
b) ​5632
c) ​5422




Addition Worksheets for Grade 3 Explanations

Q.1) Explanation – Addition Worksheets for Grade 3

Adding the digits​ at ones place,

4 + 3 = 7​

​Adding the digits​ at tens place,

1 + 5 = 6

​Adding the digits at hundreds place,

1 + 3 = 4

Hence, the sum of the given numbers is 467

​Correct Answer – a) 467​

Q.2) Explanation – Addition Worksheets for Grade 3

Adding the digits​ at ones place,

5 + 2 = 7​

​Adding the digits​ at tens place,

3 + 3 = 6

​Adding the digits​ at hundreds place,

5 + 4 = 9

​Adding the digits​ at thousands place,

4 + 2 = 6

​Hence, the sum of the given numbers is 6967

​Correct Answer – b) ​6967




Q.3) Explanation – Addition Worksheets for Grade 3

Adding the digits at ones place,

8 + 5 = 13

Since the number is more than 9, we carry over 1​

​Adding the digits at tens place and the carry of 1

0 + 9 + 1 = 10

Since the number is more than 9, we carry over 1​

​Adding the digits at hundreds place and the carry of 1

3 + 2 + 1 = 6

Hence, the sum of the given numbers is 603

​Correct Answer – c) ​603




Q.4) Explanation – Addition Worksheets for Grade 3

​Adding the digits at ones place,

7 + 5 = 12

Since the number is more than 9, we carry over 1

​Adding the digits at tens place and the carry of 1

8 + 3 + 1 = 12

Since the number is more than 9, we carry over 1

​Adding the digits at hundreds place and the carry of 1

9 + 2 + 1 = 12

Since the number is more than 9, we carry over 1

​Adding the digits at thousands place and the carry of 1

2 + 1 + 1 = 4

Since the number is more than 9, we carry over 1

​Hence,the sum of the given numbers is 4222

​Correct Answer – a) 4222​




Maths Worksheet for Class 3

Fractions Worksheets Grade 3

Download Fractions Worksheets Grade 3

Fractions Worksheets Grade 3

Fractions Worksheets Grade 3 image 1 Fractions Worksheets Grade 3 image 2 Fractions Worksheets Grade 3 image 3 Fractions Worksheets Grade 3 image 4 Fractions Worksheets Grade 3 image 5 Fractions Worksheets Grade 3 image 6 Fractions Worksheets Grade 3 image 7

Fractions Worksheets Grade 3

Q.1) The Fraction that represents purple color ice creams, as a part of the total ice creams would be?

a) \cfrac{15}{11}
b) \cfrac{11}{15}

Q.2) Write down the Numerator and Denominator of the Fraction:
\cfrac{5}{6}
a) Numerator 5 , Denominator 6
b) Numerator 6 , Denominator 5

Q.3) Write the following number as a Fraction ?
3 ÷ 4
a) \cfrac{4}{3}
b) \cfrac{3}{4}

Q.4) Find the missing number to make the two Fractions equivalent ?
\cfrac{2}{5} = \cfrac{4}{?}
a) 10
b) 15

Q.5) If Numerator of Fraction is 2 and Denominator of Fraction is 3 then, the Fraction is?
a) \cfrac{3}{2}
b) \cfrac{2}{3}

Q.6) Find:
\cfrac{3}{4} of 8
a) 4
b) 6
c) 3

Q.7) Abhishek had 8 icecreams he ate\cfrac { 2 }{ 4 } of them. The number of icecreams Abhishek ate is?
a) 6
b) 5
c) 4

Q.8) Compare\cfrac { 1 }{ 6 } and \cfrac { 7 }{ 6 }
a) \cfrac { 1 }{ 6 } >\cfrac { 7 }{ 6 }
b) \cfrac { 1 }{ 6 } <\cfrac { 7 }{ 6 }

Q.9) Compare\cfrac { 3 }{ 7 } and \cfrac { 3 }{ 2 }
a) \cfrac { 3 }{ 7 } >\cfrac { 3 }{ 2 }
b) \cfrac { 3 }{ 7 } <\cfrac { 3 }{ 2 }

Q.10) Find the sum:
\cfrac{5}{4} and \cfrac{3}{4}
a) \cfrac{6}{4}
b) \cfrac{8}{4}
c) \cfrac{7}{4}

Q.11) Find the difference of :
\cfrac{7}{6} - \cfrac{4}{6}
a) \cfrac{3}{6}
b) \cfrac{5}{6}
c) \cfrac{1}{6}

Fractions Worksheets Grade 3 Explanations

Q.1) Explanation – 

As we know that a Fraction represents a part of a whole.
Fraction of purple ice creams = \cfrac { Total\quad number\quad of\quad purple\quad ice\quad creams }{ Total\quad number\quad of\quad ice\quad creams }
In the given figure,
Total number of purple ice creams = 11
Total number of ice creams = 15
Therefore,
Fraction for the purple ice creams = \cfrac{11}{15}

Correct Answer – b) \cfrac{11}{15}

Q.2) Explanation – 

Numerator is the upper part (Number on Top) of the Fraction
So, the Numerator of \cfrac{5}{6} is 5

Denominator is the lower number ( Number at Bottom) of the Fraction
So, the Denominator of \cfrac{5}{6} is 6

Correct Answer – a) Numerator 5 , Denominator 6

Q.3) Explanation – 

Any two non zero numbers a ÷ b
can be written as a Fraction\cfrac{a}{b}
i.e,\cfrac{3}{4}

Correct Answer – b) \cfrac{3}{4}

Q.4) Explanation – 

Given,
\cfrac{2}{5} = \cfrac{4}{?}
In order to obtain an equivalent Fraction, we need to multiply the Numerator and Denominator of a given number , by same digit
To get 4 as Numerator, we have to multiply 2 by ( 4 ÷ 2 ) or 2
In order to get an equivalent Fraction, we have to multiply the Denominator by the same number, i.e, 2
i.e,
\cfrac { 2\times 2 }{5\times 2} = \cfrac{4}{10}
Hence, \cfrac{2}{5} = \cfrac{4}{10}

Correct Answer – a) 10

Q.5) Explanation – 

In a Fraction,
Numerator is the upper part (Number on Top) of the Fraction.
Denominator is the lower number ( Number at Bottom) of the Fraction.
Here,
Numerator of the Fraction = 2
Denominator of the Fraction = 3
Hence the Fraction is = \cfrac{2}{3}

Correct Answer – b) \cfrac{2}{3}

Q.6) Explanation – 

Step 1 : Divide the Whole Number by the denominator to get the Quotient.
8 ÷ 4 = 2
Step 2 : Multiply the Quotient by the Numerator.
2 x 3 = 6
Hence, \cfrac{3}{4} of 8 = 6

Correct Answer – b) 6

Q.7) Explanation – 

Abhishek ate
\cfrac { 2 }{ 4 } of 8 icecreams
=\cfrac { 2 }{ 4 } x 8 icecreams
=\cfrac { 16 }{ 4 } icecreams
= 4 icecreams

Correct Answer – c) 4

Q.8) Explanation – 

When Denominators of two or more Fractions are same, the Fraction with the higher Numerator is Higher
When we compare
\cfrac { 1 }{ 6 } and\cfrac { 7 }{ 6 }
Denominator of Fractions are same i.e, 6
On Comparing the Numerators, we find
1 < 7
Hence,\cfrac { 1 }{ 6 } < \cfrac { 7 }{ 6 }

Correct Answer – b) \cfrac { 1 }{ 6 } <\cfrac { 7 }{ 6 }

Q.9) Explanation – 

When Numerator of two or more Fractions are same, then the Fraction with the higher Denominator is Smaller.
When we compare
\cfrac { 3 }{ 7 } and\cfrac { 3 }{ 2 }
Numerator of Fractions are same i.e, 3
On Comparing the Denominator, we find
7 > 2
Hence,\cfrac { 3 }{ 7 } < \cfrac { 3 }{ 2 }

Correct Answer – b) \cfrac { 3 }{ 7 } <\cfrac { 3 }{ 2 }

Q.10) Explanation – 

Sum\quad of\quad Like\quad Fraction\quad =\quad \cfrac { Sum\quad of\quad their\quad Numerators }{ Common\quad Denominator }
= \cfrac{5+3}{4}
= \cfrac{8}{4}
Hence, the sum of \cfrac{5}{4} and \cfrac{3}{4} = \cfrac{8}{4}

Correct Answer – b) \cfrac{8}{4}

Q.11) Explanation – 

Difference\quad of\quad Like\quad Fraction\quad =\quad \cfrac { Difference\quad of\quad their\quad Numerators }{ Common\quad Denominator }
= \cfrac{7 - 4}{6}
= \cfrac{3}{6}
Hence, the difference of \cfrac{7}{6} and \cfrac{4}{6} = \cfrac{3}{6}

Correct Answer – a) \cfrac{3}{6}

Maths Worksheet for Class 3