**Download Data handling Worksheets for Grade 3**

**Q.1) The following pictograph shows the number of bananas Aman and Mohit ate during the week- Each symbol = 2 bananas**

i) Find the number of bananas they ate on Tuesday ?

[A] 6

[B] 4

[C] 8

ii) Find the number of bananas they ate on Monday ?

[A] 6

[B] 5

[C] 3

iii) Find the number of bananas they ate on Wednesday ?

[A] 6

[B] 10

[C] 8

iv) Find the total number of bananas they ate on Sunday, Wednesday and Thursday?

[A] 20

[B] 30

[C] 10

v) On which day maximum number of bananas were eaten ?

[A] Monday

[B] Thursday

[C] Wednesday

**Q.2) The following pictograph shows how much pocket money Sanjay earned every day from Tuesday to Saturday –**

**Each symbol = ₹ 5**

i) How much money did Sanjay earn on Tuesday ?

[A] ₹ 18

[B] ₹ 14

[C] ₹ 15

ii) How much money did Sanjay earn on Friday ?

[A] ₹ 20

[B] ₹ 25

[C] ₹ 18

iii) On which day did he earn the maximum money ?

[A] Saturday

[B] Friday

[C] Thursday

iv) What is the total amount earned by him on Thursday, Friday and Saturday ?

[A] ₹60

[B] ₹50

[C] ₹70

v) On which day did he earn the minimum money ?

[A] Friday

[B] Wednesday

[C] Saturday

**Q.3) The following pictograph shows how many students of a class like which of the games –**

**Each symbol = 6 Students **

i) How many students like Football ?

[A] 18

[B] 20

[C] 22

ii) How many students like Cricket ?

[A] 60

[B] 30

[C] 20

iii) Which game is liked the most by the students ?

[A] Tennis

[B] Badminton

[C] Cricket

iv) Which game is liked the least by the students ?

[A] Tennis

[B] Football

[C] Cricket

v) What is the total number of students who like Badminton or Hockey ?

[A] 35

[B] 36

[C] 32

**Q.4) The following pictograph shows how many students of a class like which of the flavours of Ice cream –**

**Each symbol = 12 Students **

i) How many students like Chocolate flavours ?

[A] 60

[B] 40

[C] 80

ii) How many students like Chocolate marshmallow flavour ?

[A] 60

[B] 45

[C] 48

iii) Which flavour of ice cream is liked the most by the students ?

[A] Chocolate

[B] Strawberry

[C] Vanilla

iv) Which flavour of ice cream is liked the least by the students ?

[A] Butter pecan

[B] Vanilla

[C] Chocolate Marshmallow

v) Which flavour of ice cream is liked equally by the students ?

[A] Chocolate Marshmallow & Strawberry

[B] Chocolate Marshmallow & Butter pecan

[C] Strawberry & Vanilla

**Q.5) The following pictograph shows the transport used by the students to reach the school –**

**Each symbol = 12 Students**

i) How many students come by Motorcycle?

[A] 30

[B] 54

[C] 48

ii) How many students come by Car ?

[A] 50

[B] 48

[C] 36

iii) How many students come by Bus or Scooter ?

[A] 36

[B] 37

[C] 30

iv) How many students come by Auto ?

[A] 36

[B] 54

[C] 28

v) Which transport is used by the least number of students ?

[A] Auto

[B] Scooter

[C] Bus

### Data handling Worksheets for Grade 3 Explanations

**Q.1) Explanation – Data handling Worksheets for Grade 3**

**(i)** Given that each symbol = 2 bananas

So, the number of bananas they ate on Tuesday = Number of Stars on Tuesday x 2

= ( 2 x 2 )

= 4

**(ii) **Given that each symbol = 2 bananas

So, the number of bananas they ate on Monday = Number of Stars on Monday x 2

= ( 2 x 3 )

= 6

**(iii)** Given that each symbol = 2 bananas

So, the number of bananas they ate on Wednesday = Number of Stars on Wednesday x 2

= ( 2 x 4 )

= 8

**(iv)** Given that each symbol = 2 bananas

So, the number of bananas they ate on Sunday = ( 2 x 1 ) = 2

The number of bananas they ate on Wednesday = ( 2 x 4 ) = 8

The number of bananas they ate on Thursday = ( 2 x 5 ) = 10

The total number of bananas they ate on Sunday, Wednesday and Thursday = 2 + 8 + 10 = 20

**(v)** Since there are maximum number of symbols on Thursday, maximum number of bananas were eaten on Thursday.

**Q.2) Explanation – Data handling Worksheets for Grade 3**

**(i)** Given that each symbol = ₹ 5

So, money earned by Sanjay on Tuesday = Number of symbols on Tuesday X 5 = ( 5 x 3 ) = ₹ 15

**(ii)** Given that each symbol = ₹ 5

So, money earned by Sanjay on Friday = Number of symbols on x 5 = ( 5 x 4 ) = ₹ 20

**(iii)** Since there are maximum numbers of symbols on Thursday, the maximum money is earned on Thursday.

**(iv)** Given that each symbol = ₹ 5

So, money earned by Sanjay on Thursday = ( 5 x 5 ) = ₹ 25

Money earned by Sanjay on Friday = ( 5 x 4 ) = ₹ 20

Money earned by Sanjay on Saturday = ( 5 x 1 ) = ₹ 5

Total amount of money earned by him on Thursday, Friday and Saturday is = ₹ 25 + ₹ 20 + ₹ 5 = ₹50

**(v)** Since there are minimum numbers of symbols on Saturday, the minimum money is earned on Saturday.

**Q.3) Explanation – Data handling Worksheets for Grade 3**

**(i)** Given that each symbol = 6 Students

So, the number of students who like Football = Number of symbols in Football X 6

= ( 6 x 3 )

= 18

**(ii)** Given that each symbol = 6 Students

So, the number of students who like Cricket = Number of symbols in Cricket x 6 = ( 6 x 5 ) = 30

**(iii)** Since, there are maximum numbers of symbols for Cricket, Cricket is liked the most by the students.

**(iv)** Since, there are minimum numbers of symbols for Tennis, Tennis is liked the least by the students.

**(v)** Given that each symbol = 6 Students

Number of students who like Badminton = ( 6 x 4 ) = 24

The number of students who like Hockey = ( 6 x 2 ) = 12

Total number of students who like Badminton or Hockey = 24 + 12 = 36

**Q.4) Explanation – Data handling Worksheets for Grade 3**

**(i)** Given that each symbol = 12 Students

So, the number of students who like Chocolate flavour = Number of symbols in Chocolate x 5 = ( 12 x 5 ) = 60

**(ii)** Given that each symbol = 12 Students

So, the number of students who like Chocolate marshmallow flavour = Number of symbols in marshmallow x 4 = ( 12 x 4 ) = 48

**(iii)** Since, there are maximum number symbols for Chocolate flavour, Chocolate flavour is liked the most by the students.

**(iv)** Since, there are minimum number of symbols for Vanilla flavour, Vanilla is liked the least by the students.

**(v)** Since, there are equal numbers of symbols for Strawberry and Chocolate marshmallow, Strawberry and Chocolate marshmallow flavours are liked equally by the students.

**Q.5) Explanation – Data handling Worksheets for Grade 3**

**(i)** Given that each symbol = 15 Students

So, the number of students who use Motorcycle to reach school = Number of symbols in X 4 = ( 12 x 4 ) = 48

**(ii)** Given that each symbol = 15 Students

So, the number of students who use Car to reach school = ( 12 x 3 ) = 36

**(iii)** Given that each symbol = 15 Students

So, the number of students who use Bus to reach school = ( 12 x 2 ) = 24

The number of students who use Scooter to reach school = ( 12 x 1 ) = 12|

The number of students who use Bus or Scooter to reach school = 24 + 13 = 37

**(iv)** Given that each symbol = 15 Students

So, the number of students who use Auto to reach school = ( 12 x 3 ) = 36

**(v)** Since, there are minimum numbers of symbols for Scooter, Scooter is used by the least number of students.