Class 10 Civics Chapter 6 Extra Questions and Answers

Class 10 Civics Chapter 6 Political Parties covers all Extra Questions and Answers of various types i.e. from short questions to long questions, related to the topic so as to help the students with their preparation by helping them do an in-depth study of the topic.

  • This chapter primarily focuses on the nature and working of the political parties in our country.
  • The chapter also informs us about the need for political parties in a democracy and talks about the different types of parties, the roles and responsibilities played by them etc.
  • The chapter distinguished between state parties and national parties and also gives us information regarding a few national parties like CPIM, BJP, INC etc. in brief.

Class 10 Civics Chapter 6 Extra Questions are Answered in detail by our team of experts which includes teachers and professionals. These solutions have been compiled in an easy to understand manner, keeping in mind, the perspective of strong, and weak students. We are providing NCERT Solutions for Class 10 all subjects which can be accessed by clicking here.

Class 10 Civics Chapter 6 Extra Questions and Answers – Very Short Type Questions: [1-2 marks]

1) In some countries such as _______ members and supporters of a party choose its candidates.

Ans) the USA

2) Parties put forward _________ and _______ and voters choose from them.

Ans) Policies, Programmes




3) A government is expected to base its policies on the line taken by the _________.

Ans) Ruling Party

4) ______ play a decisive role in making laws for the country.

Ans) Parties

5) Parties who lose the elections yet fall into the second position play the role of _________.

Ans) Opposition

6) Name a country which has a one-party system.

Ans) China

7) Name a country which has a multi-party system.

Ans) India

8) Name the three major alliance of India in the parliamentary elections of 2004

Ans) National Democratic Alliance, United Progressive Alliance, Left Front

9) How many recognized national parties were there in the country in the year 2018?

Ans) Seven

10) _______ is known as one of the oldest parties of India and was formed in the year 1885.

Ans) Indian National Congress

11) In which year did the Nationalist Congress Party form?

Ans) 1999

12) CPIM is a party which believes in the ideology of _________ and was founded in the year _______.

Ans) Marxism- Leninism, 1964

13) Kanshi Ram was the leader of the ______ party which was founded in the year 1984.

Ans) Bahujan Samaj Party

14) The All India Trinamool Congress was launched in 1998 under the leadership of _______.

Ans) Mamta Banerjee

15) Name two state parties.

Ans) Samajwadi Party, Rashtriya Dal




Class 10 Civics Chapter 6 Extra Questions and Answers – Short Type Questions: [2-4 marks]

1) What are the three components of a political party?

Ans) The three main components of a political party are as follows:

  • The leader
  • The active members
  • The followers

2) What is meant by the terms partisan and partisanship?

Ans) The term partisan refers to a person who is strongly committed to a particular party or a group, whereas on the other hand, partisanship refers to the tendency being bias towards a particular side and the problem of indecision to take a particular choice. 

3) What role is played by the opposition parties?

Ans) After the ruling party the second most important body is the opposition party as the opposition party plays a very crucial role in a democratic system and helps in maintaining the very essence of democracy.

The opposition party voices its opinions and suggestions, criticizes the government, it helps in bringing out any negative aspects of the government and puts forwards the needs and demands of the people in front of the government.

4) Define the terms one-party system and two-party systems.

Ans) When in a particular country only one main political party rules and gets elected every time with no particular opposition then that country is said to have a one-party or a bi party system.

On the other hand, where two parties are present and one among them chosen to give the people a real choice to select one over the other then the country is said to have a two-party system.




5) What do you mean by a multi-party system?

Ans) When several parties compete for power and when more than two parties have a judicious chance of coming to power either on their strength or by allying with others then that country can be said to have a multi-party system. Example India has a multi-party system.

6) What is meant by the term defection?

Ans) Defection can be defined as a method of changing an alliance to political parties by political leaders like MPs MLAs etc. for some personal benefits or selfish needs. The constitution was also amended to prevent this as it leads to instability of the particular party.

7) What do you mean by an affidavit?

Ans) It can be defined as a legal document where a person makes sworn statement disclosing their personal information that is being signed and submitted to an officer as proof.

8) Which party played a significant role in the period of Independence of the nation. By whom was this party founded and what was its main ideology?

Ans) Indian National Congress(INC) played a very significant role during the Independence of the nation. This party was founded under the leadership of Jawaharlal Nehru. The party is centrist by ideology and believes in the concept of secularism and welfare of weaker and marginalized sections of the society.

Class 10 Civics Chapter 6 Extra Questions and Answers – Long Type Questions: [4-6 marks]

1) Name and define the two different types of parties. What are the special advantages given to the recognized political parties?

Ans)

  • All around the globe, democracies have two different types of political parties. Firstly, parties that are present in only one federal unit and secondly parties which are present in several or all federal units. India also has a similar system where a few parties are present throughout the nation and in almost all the states of the nation. These parties are known as national parties. These parties have their units in different states of the country and all the units generally follow the same set of rules, ideologies, policies, and Programmes.
  • While all parties have to register themselves with the election commission to take part in the election process, not all parties are treated similarly.
  • The bigger national parties always get some extra benefits and preference over other parties. These large and established parties are given unique symbols which can be used only by the official candidates. They also get recognized by the election commission for these special symbols.
  • However, not all parties are accepted as national parties and there are special criteria laid down for this recognition. According to the criteria, any party that secures at least 6 per cent votes of the total votes in Lok Sabha elections or wins assembly elections in at least 4 states and wins at least 4 seats in the Lok sabha is recognized as a national party.
  • On the other hand, parties which can successfully secure at least six per cent of the total votes in an election to the legislative assembly of a state and wins at least 2 seats are recognized as a state party.




2) Name any 2 national parties of India and write about them in brief.

Ans) All India Trinamool Congress (AITC), and National Congress Party (NCP) are a few among the seven recognized national parties of India as accepted by the election commission in the year 2018.

All India Trinamool Congress (AITC):

  • This party was launched in the year 1998 under the leadership of Mamta Banerjee.
  • The party is identified by its unique symbol of flowers and grass and was recognized as a national party in the year 2016.
  • The party strongly believes in the ideologies of secularism and federalism.
  • This party has been in power in the state of West Bengal since 2011 and also has a strong presence in the states of Arunachal Pradesh, Manipur and Tripura.
  • The party could successfully secure 3.84% of votes in the general election of 2014 winning 34 seats in total which made it the fourth largest party of Lok sabha.

National Congress Party(NCP):

  • This party was formed in the year 1999 after the congress party suffered a split owing to controversies and conflict in their ideologies.
  • Promotes the concept of democracy, Gandhian secularism, equity, social justice and federalism.
  • It believes in the practice of providing the highest offices of the nation to the natural-born citizens of the country.
  • It occupies a very dominant position in the state of Maharashtra and also has its significant presence in the states of Meghalaya, Manipur and Assam.
  • It is a member of the United Progressive Alliance since the year 2004.

3) What do you know about the political party which is currently in power? (BJP)

Ans) Bhartiya Janata Party (BJP):

  • This party was founded in the year 1980 after the earlier party of Bhartiya Jana Sangh was dissolved and was formed by Shyama Prasad Mukherjee in the year 1951.
  • It aimed at building a strong and modern India by taking inspiration from Deendayal Upadhya’s idea of integral humanism and Antyodaya.
  • It believes in the ideology of Cultural nationalism or Hindutva and also considers the concept of Indian nationhood and politics as very important.
  • It wants to establish a uniform civil code and integration of Jammu and Kashmir with the main national and also want to ban the concept of religious controversies.
  • It came to power for the first time in the year 1998 as the leader of NDA i.e. national democratic alliance.
  • It also emerged as the largest party with a total of 282 members in the year 2018 and currently leads the NDA government to rule the centre.

If you have any feedbacks on Political Parties Class 10 Civics Chapter 6 Extra Questions and Answers please write us on comment box.

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Leave a Comment