Class 9 Civics Chapter 5 Extra Questions and Answers Democratic Rights

Democratic Rights Class 9 Civics Chapter 5 Extra Questions and Answers covers various types i.e. Very short,  Short and Long questions, related to the topic so as to help the students with their preparation by helping them do an in-depth study of the topic.

  • This chapter essentially deals with fundamental and other rights that are provided by the constitution to the citizens.
  • It briefly tells the students the different types of rights offered and what are their need for a democratic environment and how the scope of different rights is increasing with the changing world.
  • It helps the students to understand how each right is beneficial and essential for a person’s well-being and how different constitutions of the world have tried to incorporate these rights for their citizens.

Class 9 Civics Chapter 5 Extra Questions are Answered in detail by our team of experts which includes teachers and professionals. These solutions have been compiled in an easy to understand manner, keeping in mind, the perspective of strong, and weak students. We are providing NCERT Solutions for Class 9 all subjects which can be accessed by clicking here.

Class 9 Civics Chapter 5 Extra Questions and Answers – Very Short Type Questions: [1-2 marks]

1. What is full form of NHRC?

Ans) National Human Rights Commission

2. Name three specific evils that the constitution declares to be illegal.

Ans) Trafficking of human beings, Child labour, Bonded Labour




3. Which right has been called the Heart and soul of the constitution? Which personality called it so?

Ans) Right to Constitutional Remedies, Dr. B.R. Ambedkar

4. In which year was the NHRC set up?

Ans) 1993

5. What is the full form of PIL?

Ans) Public Interest Litigation

6. Under the freedom of religion, we have the right to _______, ________ and _______.

Ans) Profess, Practice, Propagate

7. Which country has already provided its citizens with some special rights like right to privacy etc. apart from the basic fundamental rights?.

Ans) South Africa

 8. ______ is an order passed by the court asking a person to appear before it.

Ans) summon

9. Which right was initially a part of the list of fundamental rights but was removed by an amendment later?

Ans) Right to property

10. The government of India banned Salman Rushdie’s book _______ as it was disrespectful to the Muslim prophet and hurt the Muslim sentiments.

Ans) Satanic Verses

11. _______ is a service where the worker is forced to render service to the master free of charge or at a very low charge.

Ans) Beggar

12. The constitution says that no one can be deprived of ________ and _______ except for the procedures established by law.

Ans) Life, personal liberty




Class 9 Civics Chapter 5 Extra Questions and Answers – Short Type Questions: [2-4 marks]

1. What do you know about the organization Amnesty International?

Ans) Amnesty International is an international organisation that works for human rights. They were one of the organisations that collected information related to the conditions of the prisoners of Saudi Arabia and how their human rights were violated. It brought to notice the several malpractices and tortures that were carried out and as a result of which the UN secretary ordered for a closure of the prison.

2. State 3 reasons that portray the condition of the citizens of Saudi Arabia.

Ans) The citizens of Saudi Arabia are not exactly in the best form because of the following:

  • The nation is ruled by a hereditary ruler and there is no system of actual democracy as everything is managed by the kings. He is the supreme power and there is no division of power.
  • There is no freedom of speech and nothing can be said against the monarch. Also the citizens are forbidden to form political parties.
  • There is no freedom of religion and women are subjected to a number of public restrictions. Their worth is considered to be half of men.As a result, we can say that it is a dominant case of gender discrimination.

3. What do you mean by the term rights and why do we need them in a democracy?

Ans) Rights can be defined as rational prerogatives related to basic essentials and needs for a respectful and healthy life that a person has over the society, and these are government supported and ensured by law. It is important that people in a democracy have some rights like the right to vote, the basic fundamental rights etc. to ensure that people can freely express their thoughts and also have the support of law in case of any injustice done to them.

4. How many fundamental rights do we have? Name them.

Ans) We have a total of six fundamental rights. They are as follows:

  • Right to equality
  • Right to Freedom
  • Right against Exploitation
  • Right to freedom of religion
  • Cultural and Educational rights
  • Right to constitutional remedies




 5. Any citizen of the country cannot be arrested without a proper legal justification and even after he is arrested a few procedures are required to be followed. Name them.

Ans) It is true that even if a person is arrested with  a proper legal justification, still he has a number of rights and there are a few procedures that are needed to be followed by the bureaucratic institutions who arrest him. They are as follows:

  • Firstly, the person arrested has to be informed about the reasons for which he or she is arrested .
  • Secondly, the person who is arrested should be presented before a court at least within 24 hours of his arrest.
  • Lastly he or she has the right to talk or consult to his lawyer and engage one for his defence. If he can’t, due to any reason, then the state is required to provide him with one.

6. Define the terms child labour and bonded labour.

Ans) When a child is employed for some work who is below the age of fourteen, especially in some hazardous factories or in mines, railways or fire crackers industries or in any other work which does not provide a safe and healthy working environment,then it can be termed as child labour.

Begging is a practice where a worker is forced to work for his master free of cost or at a very nominal charge and when this practice goes on for life long then it can be termed as bonded labour.

7. What do you mean by the term writs? How many writs are there?Name them.

Ans) It is an order of the court only issued by High Courts and theSupreme Court, presented in the form of a formal document to the government for specific purposes. There are a total of four writs they are as follows:

  • Habeas Corpus
  • Mandamus
  • Prohibition
  • Writ of Certiorari

8. Name the five rights that fall under the International covenant on economic, social and cultural rights.

Ans) The five important rights that fall under the international covenant on economic,  social and cultural rights are:Right to work, right to safe and healthy working conditions, Right to adequate standard of living, Right to social security and insurance, Right to health, and Right to education.

9. Under right to freedom a number of rights fall. Name any 5 rights that fall under this category.

Ans) Right to freedom can be defined as a collection of rights as it has a number of categories.A few of them are as follows:

  • Freedom to live in any part of the country.
  • Freedom to assemble peacefully without arms
  • Freedom of speech and expression
  • Freedom to form unions and associations
  • Freedom to practice any occupation of choice




10. Mention 3 new types of rights that the constitution of South Africa guarantees to its citizens.

Ans) Over the years, we have come a long way regarding the rights and freedom of people and apart from the basic fundamental rights there are some new types of rights that different countries like South Africa provide to its citizens. A few of them are as follows:

  • Right to privacy
  • Right to safe and healthy environment
  • Right to have access to adequate housing and descent medical facilities.

11. Mention 2 rights apart from fundamental rights that are provided to the citizens of India. Also name two rights that are exceptions to the right to equality.

Ans) There are number of rights that are provided to the citizens apart from the fundamental rights like Freedom of media and press and right to information.

Even though right to equality is our fundamental right the government can make certain special provisions for the sections which are not equal. Those exceptions made by the government are as follows:

  • Special provisions for weaker communities like women, children and other backward classes.
  • Reservation in schools, colleges, other government institutions for socially and economically backward classes.

Class 9 Civics Chapter 5 Extra Questions and Answers – Long Type Questions: [4-6 marks]

1. Right to Constitutional Remedies is called the heart and soul of the Indian constitution. Mention the reasons of calling it so.

Ans) Our constitution provides us a total of 6 fundamental rights out of which 5 rights are dedicated to different spheres of life like education, freedom of religion, equality etc. However, more than having rights it’s important that the rights we have are protected and implemented properly.Otherwise,it makes no sense having a bunch of rights that are not implemented properly. Our leaders thought about this and came up with a sixth right which protects all the other rights and makes them effective. When any of the above mentioned rights are violated then right to constitution remedies acts as the savior.

  • Under this right, a citizen can move to Supreme Court or High Court in case he feels his fundamental rights are threatened due to any governmental activities or act of the state.
  • Also the laws and actions can be challenged directly in the Supreme Court or High Court with the help of the different writs that are provided by the constitution.
  • The court can provide with remedies, punish the violators and award compensation to the victims in case of any mishaps. That is probably the reason why Dr. BR Ambedkar chose to call the right the heart and soul of the constitution.

2. State four points which depict the condition of the prisoners of Guantanamo bay.

Ans) A number of people who were expected to be related to the 9/11 attack were kept as prisoners in the Guantanamo bay, an area controlled by the American Navy. However, according to the report of Amnesty International, an organisation which worked for human rights, these prisoners were suffering much more than they should have.

  • The prisoners were kept in solitary confinement and families, relative or friends of the prisoners were not allowed to meet them.
  • There were no proper trials and they were not even given the basic right of defending themselves or the fair opportunity to prove their innocence.
  • The prisoners were not allowed to approach the courts of their own country and were tortured inhumanly.
  • They were not provided with proper medical care or basic sanitation facilities and were kept in jail even after their term was over or their innocence was proved.

3. What do you know about the cultural and educational rights that are guaranteed by our constitution?

Ans) In a democracy it is the rule of the majority.However, it also prevents the minority section from getting affected or neglected as their interest, cultures, religions etc. are protected by our constitution with the help of various provisions. One such fundamental right which not only tries to provide equality of opportunities for all but also tries and protects the interests of the minority or the socially and economically backward classes,is  the cultural and educational rights.

  • According to this right, any section of the society with a distinct language or culture is given the right to conserve it.
  • Admission to any government college, school or institution on the basis of race, class, caste, religion or sex cannot be denied.
  • Any minority group be it religious, linguistic or any other will have the right to establish and administer their own set of institutions to keep their culture intact.




4. Write a short note on Right to freedom of religion.

Ans) According to the right to freedom of religion, every person has the right to practice, profess and propagate their own religion.

  • People under this right have the choice to practice or not to practice any religion according to their choice.
  • Our country is based on the idea of secularism and hence does not allow the state to interfere into the religious matters and also does not have one single religion and all religions are given equal importance.
  • No government institution can force anybody to say prayers or perform any ritual which is against their religion.
  • Also, government does not put any tax restrictions on religious activities.

However, with a number of freedoms, a few restrictions are also put. They are as follows:

  • No person is given the right to forcefully convert or make someone else convert their religion without their will.
  • No one can do whatever they like in the name of religion. Like sacrificing animals for some religious ritual is strictly prohibited.
  • One cannot treat women as an inferior class in the name of religion or practice any other ritual where any section is discriminated against.

If you have any feedback on Democratic Rights Class 9 Civics Chapter 5 Extra Questions and Answers, please write us on comment box.

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Leave a Comment