Class 9 Civics Chapter 3 Extra Questions and Answers – Electoral Politics

Electoral Politics Class 9 Civics Chapter 3 Extra Questions and Answers covers various types i.e. Very short,  Short and Long questions, related to the topic so as to help the students with their preparation by helping them do an in-depth study of the topic.

  • This chapter essentially deals with the process of democratic elections and how it is carried out.
  • It talks about different aspects related to it like electoral competition, result declaration process, problems associated with the process, the merits and demerits of the process etc.
  • This chapter helps to make the students understand the difference between democratic and non-democratic elections and also provides a few examples of different places to show how elections are carried out there.

Class 9 Civics Chapter 3 Extra Questions are Answered in detail by our team of experts which includes teachers and professionals. These solutions have been compiled in an easy to understand manner, keeping in mind, the perspective of strong, and weak students. We are providing NCERT Solutions for Class 9 all subjects which can be accessed by clicking here.

Class 9 Civics Chapter 3 Extra Questions and Answers – Very Short Type Questions: [1-2 marks]

1. ________ is the final stage of an election process.

Ans) Counting and declaration of results

2. In India ______ and ________ elections are held regularly every 5 years.

Ans) Lok Sabha and Vidhan Sabha




3. The Congress party led by ______ gave the slogan ________ in the Lok Sabha elections of 1971.

Ans) Indira Gandhi, ‘Garibi Hatao’

4. _______ was the slogan given by Janata Party in the 1977 Lok Sabha elections.

Ans) ‘Save Democracy’

5. __________ was the slogan used by ________ of the Telugu Desam party during the assembly elections of Andhra Pradesh in the year 1983.

Ans) ‘Protect the Self-Respect of the Telugus’, T.N. Rama Rao

6. The slogan used by Left Front in the West Bengal Assembly elections was __________.

Ans) ‘Land to the Tiller’

7. A new system of _________ has been introduced in the recent times. Voters are required to carry this whenever they want to vote for a particular candidate.

Ans) Election Photo Identity Card

8. Which city hosted the Commonwealth Games in the year 2008?

Ans) Delhi

9. Who led the movement ‘Naya Youth’ or the struggle for justice and formed a new political party named ‘Lok Dal’?

Ans) Chaudhary Devi Lal

10. At ________ level the elections take the form of competition among several candidates.

Ans) Constituency

11. _________ is a special system for the weaker sections like SC’s or ST’s is present in India to help them participate in the process of elections.

Ans) Reserved Constituencies

12. Voting takes place with the help of ______ and ________.

Ans) Secret Ballots and EVMs or Electronic Voting Machines. 




Class 9 Civics Chapter 3 Extra Questions and Answers – Short Type Questions: [2-4 marks]

1. What do you mean by the term electoral constituencies?

Ans) A representation based on area where it is divided into different small parts for the purpose of election is referred to as electoral constituencies. In India we have a total of 543 constituencies.

2. What are the different stages of election in India?

Ans) The different stages of election in India are: Formation of electoral constituencies followed by preparing a voter’s list, followed by selection of candidates, followed by nomination, followed by verification of nomination, followed by election campaign, followed by polling, and finally counting and declaration of results.

3. Define the terms General elections and By-elections.

Ans) After a period of 5 years, when the term of the elected representatives comes to an end with the Lok and Vidhan Sabha getting dissolved, new elections take place in every constituency at the same time.This can be termed as General elections. But at times, elections are held for one constituency only due to some particular reason like death of leader or resignation of any member.It is referred to as By- elections.

4. What do you mean by the term ‘Model code of conduct? Explain.

Ans) Code of conduct can be referred as a set of rules and regulations that the political parties and candidates participating in the elections are required to follow. These rules include prohibition of threats, bribery, religious appeals and usage of high amounts of funds or government resources for the purpose of campaigning.




5. What do you mean by the term ‘Reserved Constituency?’

Ans) In order to make the process fair and equal for all sections of the society, a number of reservations have been made for the socially backward classes like social castes, scheduled tribes, other backward classes.This is known as reserved constituency. A constituency is generally reserved for a particular section on the basis of their population and a seat reserved for SC can only be fought for by the people belonging to the same community. In rural and urban areas one-third of the seats are also reserved for women.

6. Define the term ‘Rigging’

Ans) When misconducts and frauds are committed by the powerful parties in order to win the elections like threatening the voters, spending huge sums of money to bribe the voters, stuffing the ballot boxes to change the outcomes, compelling the voters to vote in a biased manner etc., it can be termed as rigging.

7. What do you mean by ‘universal adult franchise’?

Ans) Universal adult franchise can be defined as a system where all adults of the country above the age of 18 are given the right to vote without any discrimination on the basis of race, caste, religion or sex.

8. What do you mean by the term electoral roll?

Ans) It is a list that is prepared every time elections take place. It is a list where names of new eligible people are added and names of people dead or who have migrated etc. are removed. It is a list to keep the record of the number of eligible voters and is often called voter’s list or electoral roll.

Class 9 Civics Chapter 3 Extra Questions and Answers – Long Type Questions: [4-6 marks]

1. List four criteria that are essential for a democratic election to take place.

Ans) Elections take place in most of the countries of the world but even today, there are many countries like China where we cannot call the election process as democratic. So  for an election process to be declared as democratic. the following criteria should be maintained.

a) One Person One Vote: Every citizen of the country should have the right to vote and every citizen’s vote must have equal value without any discrimination.

b) Electoral Competition: Electoral competition is yet another criterion which plays a crucial role in a democracy as they provide people with a real choice.

c) Free and fair Elections: This enables the people to choose or to remove any party or leader according to their choices without any bias.

d) Timely elections: This is also very important for a democracy to function as elections should always take place at regular intervals in order to provide fair amount of time to each party and then providing the chance to another party if required.




2. List three different challenges that are often faced in our country during the process of election.

Ans) Even though India is considered to be the largest democracy of the world yet there are a number of challenges that are often faced in our country during the process of election. Few of them are as follows:

  • Firstly, the primary aim of a democratic elections is to be able to provide its citizens with free and fair elections however, most of the times malpractices, rigging etc. takes place which leads to hampering of the fairness of the process.
  • Secondly according to the election laws, government treasury and other amenities are not to be used during election campaigns by any of the parties, however, the ruling party always has an upper edge over others and often uses the government resources and other practices other corrupt practices to win the elections.
  • Parties with muscle power or capital power often either threats or bribes the voters as a result the election results becomes manipulated.

3. List three important election laws of our country.

Ans) According to the election law of our country, there is a set of rules that every political party or every election candidate is expected to be maintained. Some of them are as follows:

Firstly, Bribery or threatening of any voter is strictly prohibited as this will solely be against the free and fair election feature of the democracy.

Secondly, usage of names of Gods, religions or caste during the process of campaign is also strictly prohibited as using these can be considered as emotional appeal rather than rational appeal.

Thirdly, spending huge amounts of money or using government resources for the process of campaign is again strictly prohibited to keep it fair for all parties participating the election process.

4. What do you mean by electoral competition? State two merits and two demerits of electoral competition.

 Ans) Electoral competition can be defined as the competition among various parties or candidates taking part in the election process in order to be in power or  to get elected as the next ruling party or leader. It is one of those aspects which keeps the concept of democracy fair, provides a real choice to the people and also acts as a source of reinforcement for the candidates participating in the process. However electoral or political competition has both its merits and demerits.Some of which are discussed below:

MERITS:

  1. It offers a real choice to people and enables the citizens to know about each and every candidate or party, their promises, claims etc. before voting.
  2. It also helps the people to choose the one who promises to work the most for them as often due to the fierce competition, there are a number of candidates eligible for the position enabling the voters to pick the best out of all suitable.

DEMERITS:

  1. Often this competition becomes dirty and as a result, powerful political parties use unfair means for winning the elections like huge sums of money for campaigns, or threatening the voters using muscle power etc.
  2. Also, since due to the frequent change of ruling parties, long term development projects remain incomplete as parties become busy participating in the competition and focusing on their win rather than on ongoing projects.




5. Describe the powers of the Election Commission of our country.

Ans) The position of the Election Commission is very important as it is not only an independent body but also possesses a number of powers that are as follows:

  • The Election Commission takes all the decisions related to elections, starting from the first step to the last step and conducts, maintains and controls every aspect of this process.
  • They are responsible for implementing the code of conduct or the set of election rules and punishes the offender if found violating the same.
  • The EC also has the powers to direct the government and provide it with certain guidelines necessary for the purpose of election.
  • The government employees working for election duty work under the Election Commission and are bound to listen to their instructions.
  • The EC can also announce re-elections in case it feels that the elections conducted involved rigging and results are biased.

As a result, we can say that EC in India is not only independent but also extremely powerful and even though they are elected by the government in the first place, they are not responsible or answerable to them afterwards, as a result it helps in the process of conducting free and fair elections.

If you have any feedbacks on Electoral Politics Class 9 Civics Chapter 3 Extra Questions and Answers, please write us on comment box.

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Leave a Comment